Mój problem polega na tym, że używając seo i rewrite ex: "?id=12" na "cala-nazwa-tego-id-i-jego-numer-12.html" - wszystko działa super.
Tylko, że jeżeli czasami ten tekst w ID jest dłuższy niż 120-140 znaków, to przeglądarki już tego nie obsługują i wyskakuje informacja, że link nie działa.
I chciałbym jakoś zrobić by tylko pierwszych 120znaków przetwarzał mój SEO i tylko je zapisywał w nazwie html'a plus to moje id, a nie całe zdanie, które czasami ma ponad 300 znaków.
ps: oczywiście jeżeli mój url ma ponad np 300 znaków, to nawet jeżeli wpiszę np: http://adres.pl/dupa-30.html a nie jego pełną długość, to działa, ponieważ jest to id na końcu. Wiem, że to wiecie, ale lepiej to napisać

Czy mógłby mnie ktoś nakierować?
Będę bardzo wdzięczny!:)
Edit: chciałem dodać, że to co zostaje pobierane z bazy, zostaje zmienione na tekst z myślnikami poprzez kod:
<?php function clearDiacritics($sText) { 'ą' => 'a', 'ę' => 'e', 'ś' => 's', 'ć' => 'c', 'ó' => 'o', 'ń' => 'n', 'ż' => 'z', 'ź' => 'z', 'ł' => 'l', 'Ą' => 'A', 'Ę' => 'E', 'Ś' => 'S', 'Ć' => 'C', 'Ó' => 'O', 'Ń' => 'N', 'Ż' => 'Z', 'Ź' => 'Z', 'Ł' => 'L' ); } function prepareURL($sText) { // pozbywamy się polskich znaków diakrytycznych $sText = clearDiacritics($sText); // dla przejrzystości wszystko z małych liter // wszystkie spacje zamieniamy na myślniki // wszystkie spacje zamieniamy na myślniki // wszystkie spacje zamieniamy na myślniki // usuń wszytko co jest niedozwolonym znakiem // zredukuj liczbę myślników do jednego obok siebie // usuwamy możliwe myślniki na początku i końcu return $sText; } ?>
może tutaj jakoś można coś dodać aby skrócić długość url'ów?
Edit2: problem rozwiązany:) można zamknąć temat:)
użyłem "substr" i przy okazji się o nim nauczyłem:)