Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przekierowanie domeny w Apache
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Sparcle
Witam wszystkich,

jako początkujący użytkownik (tzn. staż mam długi, ale umiejętności raczej na poziomie nowicjusza...) proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego problemu:

Mam jeden statyczny adrese IP, router i kilka komputerów w sieci lokalnej. Router robi maskaradę i każdy komputer w sieci lokalnej posiada jakiś IP z puli adresowej 192.168.1.x. Niektóre z komputerów (te, na których działają aplikacje, do których chcę mieć dostęp z zewnątrz) mają stałe IP w sieci lokalnej, pozostałe - dostają je po DHCP). Głowny serwer jest także serwerem www (Apache 2) i udostępnia aplikacje www pod główną domeną. Działa.

Chciałbym, aby inną domenę obsługiwała inna maszyna w sieci lokalnej. Wydaje mi się, że nie mogę tego zrobić poprzez serwer DNS, bo przecież nie mogę wpisać w niego, że nowa domena to serwer o adresie np. 192.168.1.20 (wówczas nie byłoby to widoczne z zewnątrz).

Googlując przez kilka godzin znalazłem coś takiego jak przekierowanie poprzez Apache. Czyli w DNS głównego serwera wpisuję dodatkową domenę, stawiam nowy Virtual Host na tym samym apachu i konfiguruję go tak, żeby to on przekierowywał na inną maszynę w sieci lokalnej. Jak coś takiego zrobić?

Ewentualnie - czy istnieje inny, alternatywny (i być może lepszy) sposób,aby to osiągnąć?

Główny serwer stoi na systemie Linux Centos 6.

Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki (może być odnośnik do jakiegoś tutoriala, w którym to jest itp.)
offel
A apache nie może Ci obsługiwać tych domen jako virtualhost. Będziesz się męczył z przekierowaniem itp a tak by raczej prościej było .
Pozdrowienia .
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.