Hej.
Istnieje jakaś opcja, by wyłączyć uwzględnianie czasu letniego/zimowego przez funkcję date() i time()?
Uruchomiłem skrypt na kompie, który nie uwzględnia automatycznej zmiany czasu i godzina podawana w PHP jest +1 w stosunku do ustawionej na serwerze. Na kompie gdzie system automatycznie zmienia czas między letnim a zimowym, godzina jest poprawna (strefa czasowa na obu jest taka sama). Dałoby radę w jednej linijce dodanej na początku skryptu decydować, czy date() ma używać (lub nie) DST?
Na razie jedyne szybkie rozwiązanie jakie mam to na komputerach bez ustawianego DST używać gmdate(), a na innych date()... Ma ktoś lepszy pomysł?
Ech. Mogłem od razu o tym pomyśleć. Taki trywialny problem.
Rozwiązaniem jest zmiana domyślnej strefy czasowej na taką gdzie przesunięcie względem GMT jest identyczne, ale nie używa się czasu letniego/zimowego. Wystarczy wstawić na początku jedną linijkę kodu i nie ma problemu. Listę krajów/stolic z określonych stref czasowych można znaleźć na wikipedii.
Dla GMT, będzie to:
date_default_timezone_set('Africa/Monrovia'); //czemu nie ma (Europa/Reykjavík)?
pozdrawiam