Wilu88
25.09.2011, 11:12:19
Witam
Zwracam się do was z wielką prośbą. otóż chciałbym się was poradzić co sądzicie o takim oto podobieństwie stron internetowych. Rok temu stworzyłem serwis poświęcony jednemu z klubów siatkarskich
stalnysa.pl. Nie chodzi mi tu o ocenę bo wiem ze jest masa błędów jeśli chodzi o kod.
Chodzi mi tylko o to że w tym tygodniu zauważyłem że ktoś z sąsiedniego miasta zrobił stronę internetową innego klubu też siatkarskiego, która według mnie łudzącą przypomina moją stronę
www.juvenia-glucholazy.pl. Pliki graficzne mają np. takie same rozmiary jak moje patrz plik graficzny z tłem. Paski wyników w sondzie są identyczne nawet z nazwy. Blok Zgodności wygląda tak jak mój blok Info.
Zwróćcie też uwagę na znacznik <title> np. na stronie głównej, czy o tylko przypadek?

Co sadzicie o tym? Czy tylko mi się tak wydaje? Mieliście już kiedyś do czynienia z czymś takim?
Ja sam robiąc swój serwis wzorowałem sie na innych stronach sportowych, ale nie w taki sposób żeby zerżnąć cały układ strony.
P.S oczywiście nikt w trakcie tworzenia ich strony nie kontaktował się ze mną żeby była jasność. A autor teraz twierdzi że od początku do końca jest to jego własny projekt
Nie ma w tym żadnego plagiatu. Układu strony nie opatentowałeś. Choć widać podobieństwo, obaj nie znacie się na robocie
Wilu88
25.09.2011, 11:19:28
Nie chodzi mi o żaden patent, chodzi mi o same zasady dobrego zachowania i jakieś przestrzeganie ich.
Jakie zasady? Strony są do siebie podobne może w 0,01% Żadne grafiki jak logo, nawigacja czy inne takie nie są podobne/skopiowane. Więc z czym masz problem?
Wilu88
25.09.2011, 11:23:21
Cytat(!*! @ 25.09.2011, 12:21:51 )

Jakie zasady? Strony są do siebie podobne może w 0,01% Żadne grafiki jak logo, nawigacja czy inne takie nie są podobne/skopiowane. Więc z czym masz problem?
Oczywiście że są skopiowane. Patrz na sondę i paski wyników są identyczne nawet z nazwy.
A jakie to ma znaczenie? Masz to tego jakieś prawa? Yahoo i WP też są do siebie "podobne". Nawet jeśli skopiował sobie te paski od Ciebie to nie ma to znaczenia ponieważ są one ogólnodostępne, a nie jest to grafika indywidualna.
I jeszcze jedna rzecz... Sam stwierdziłeś że się wzorowałeś, a teraz płacz bo ktoś zrobił to samo?
Wilu88
25.09.2011, 11:41:50
Wzorowałem, wiec znajdź mi stronę która chociaż przypomina tą moją. Wzorowałem się na jakiś detalach a nie na ściąganiu grafiki podmianie kolorów i zapisaniu na nowo. w 80% pliki graficzne mają takiw same rozmiary, co to też przypadek? A menu jest identyczne jedyne czym się różni to zmiana w stylu css koloru dla hover i tyle.
I nie chodzi mi o żadne prawa i dochodzenie ich. Chodzi mi tylko o waszą opinie czy spotkaliście się z czymś taki i czy sami byście tak postąpili i tyle.
Tylko że Ty nie odróżniasz plagiatu od zwykłego podobieństwa.
Mam Ci poszukać stronę która chociaż przypomina Twoją? Pierwszy lepszy wynik z google o układzie 3 kolumnowym i masz.
Cytat
Plagiat nie odnosi się do grafik/tekstów w domenie publicznej, czyli, możliwych do użytku dla każdego. Np. gdy osoba użyje grafiki/tekstu która/y jest ogólnodostępny, a osoba druga użyje tej samej grafiki/tekstu, nie można tego uznać za plagiat, jako że obydwoje odbiorcy mają do tej grafiki/tekstu takie same prawa.
I to w zasadzie zamyka temat.
tehaha
25.09.2011, 11:51:43
w tym przypadku nie można mówić o żadnym plagiacie, kolorystyka inna, logo inne, inne boxy, stopka inna, jedynie układ jest trochę podobny, ale ten układ jest typowy dla skryptów phpfusion, webspell czy innego dziadostwa.
Cytat
w 80% pliki graficzne mają takiw same rozmiary, co to też przypadek?
Wymiary obrazków to nie plagiat, pewnie jedziecie na tym samym skrypcie.
Wilu88
25.09.2011, 11:59:33
Dobra temat do zamknięcia bo chyba nie rozumiecie stwierdzenia że nie chodzi mi o prawo tylko o to czy sami byście tak zrobili.
P.S na skrypcie na pewno nie jedziemy tym samym bo moja stoi na moim prywatnym.
tehaha
25.09.2011, 12:05:56
wiem o co Ci chodzi, ale jak robisz serwis, który nie wiele różni się od kilkudziesięciu innych stron to jak można mówić o jakimś wzorowaniu. Chodzi o to, że patrząc na oba serwisy nie da się jednoznacznie stwierdzić, że są kopiami bo już kilka takich widziałem, zawsze jest logo obok fotka drużyny potem box logowania i te boxy niżej też zawsze to samo. Więc nie ma tutaj chamskiej kopii.
Wilu88
25.09.2011, 12:09:46
Cytat(tehaha @ 25.09.2011, 13:05:56 )

wiem o co Ci chodzi, ale jak robisz serwis, który nie wiele różni się od kilkudziesięciu innych stron to jak można mówić o jakimś wzorowaniu. Chodzi o to, że patrząc na oba serwisy nie da się jednoznacznie stwierdzić, że są kopiami bo już kilka takich widziałem, zawsze jest logo obok fotka drużyny potem box logowania i te boxy niżej też zawsze to samo. Więc nie ma tutaj chamskiej kopii.
Ok ale box z menu nie powiesz że nie jest identyczny? Box z informacjami o przeglądarkach? Nawet te same rozmiary czcionki i ich krój, box z poprzednim i następnym meczem też to samo. Gdyby to było tak że nie wiem jedna z tych rzeczy znalazła się na innej stronie to nie było by tematu, ale gdy nagle wszystkie boxy są niemal identyczne?
Wilu88 przeczytaj jeszcze raz to co napisałem. Później zastanów się czym jest plagiat a czym podobieństwo. I pomyśl tak na prawdę czego Ty się czepiasz, ogólnodostępnego kodu (techniki jego tworzenia), układu i ikon? Przestań.
Na obu tych stronach nie ma NICZEGO co można by nazwać plagiatem. Ponieważ NIE MA tam choćby skopiowanych grafik indywidualnych.
tehaha
25.09.2011, 12:24:17
no dobra kilka elementów może i skopiował od Ciebie, tło pewnie też, mógł chociaż trochę bardziej to zmienić, ale jednak podwędzenie jednego elementu ze strony to jeszcze nie takie wielkie hamstwo, bardzo dużo ludzi tak robi, że jak zobaczą coś fajnego na innej stronie to kopiują to do siebie, jedna osoba wymyśli coś fajnego, inni to skopiują i w ten sposób tworzą się nowe trendy w internecie. Nie możesz mieć żalu o skopiowanie jednego, czy 2 elementów, bo pewnie też nie które te rozwiązania gdzieś tam podpatrzyłeś.
A tak dla ścisłości to szerokość całej strony i kolumn są inne.
@!*! Przecież autor podkreślał kilka razy, że nie chodzi mu o plagiat tylko o kulturę pracy, że mu jeden box skopiował i wielkie halo:D
Daiquiri
25.09.2011, 12:33:36
Wilu88, osobiście jestem przeciw takiemu zachowaniu - zwłaszcza, że w wielu przypadkach ewidentnego plagiatu, niewiele można zrobić. Niemniej jednak prawda jest taka, że w Twoim przypadku wzorowanie się jest naprawdę znikome. Uważam, że powinieneś to odebrać raczej z uśmiechem - czytałam, że plagiat jest najwyższą formą uznania, zatem wzorowanie się po części pewnie też

.
Wilu88
25.09.2011, 12:38:18
Daiquiri Dzięki za odpowiedź, temat do zamknięcia
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.