To mój pierwszy post , zdecydowałem się zarejestrować i napisać ponieważ walczę już jakiś czas z tym kodowanie i nic.
Mam nadzieje ,że pomożecie mi

Do rzeczy:
Tworze sklep oparty na silniku oscommerce 2.3.1 , wgrałem spolszczenie i na początku miałem problem ponieważ na stronie wyświetlały się krzaki zamiast Polskich liter ale ten problem już rozwiązałem.
Pozostał już tylko a właściwie aż jeden problem.
Mianowicie kiedy ktoś złoży zamówienie , otrzymuje potwierdzenie złożenia zamówienia meilem i w tym meilu zamiast polskich znaków są krzaki... co wybitnie psuje wszystko ponieważ np. dane do wysyłki zawierają nazwę miejscowości Pułtusk oraz dane właściciela zawieraja Polskie znaki i wygląda to marnie.
Próbowałem zmienić kodowanie w pliku /includes/classes/email.php
mianowicie:
'jpg' => 'image/jpeg', 'jpeg' => 'image/jpeg', 'jpe' => 'image/jpeg', 'bmp' => 'image/bmp', 'png' => 'image/png', 'tif' => 'image/tiff', 'tiff' => 'image/tiff', 'swf' => 'application/x-shockwave-flash'); $this->build_params['html_encoding'] = 'quoted-printable'; $this->build_params['text_encoding'] = '7bit'; $this->build_params['text_wrap'] = 998;
Zmieniłem na :
'jpg' => 'image/jpeg', 'jpeg' => 'image/jpeg', 'jpe' => 'image/jpeg', 'bmp' => 'image/bmp', 'png' => 'image/png', 'tif' => 'image/tiff', 'tiff' => 'image/tiff', 'swf' => 'application/x-shockwave-flash'); $this->build_params['html_encoding'] = 'quoted-printable'; $this->build_params['text_encoding'] = '7bit'; $this->build_params['text_wrap'] = 998;
I wtedy jak chce wysłać meila wyskakuje:
"Warning: constant() [function.constant]: Couldn't find constant utf-8 in /includes/classes/email.php on line 61
Warning: constant() [function.constant]: Couldn't find constant utf-8 in /includes/classes/email.php on line 62
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/classes/email.php:61) in /includes/functions/general.php on line 45"
Plik general.php jego fragment:
// Get the installed version number function tep_get_version() { } return $v; } //// // Stop from parsing any further PHP code function tep_exit() { tep_session_close(); } //// // Redirect to another page or site function tep_redirect($url) { tep_redirect(tep_href_link(FILENAME_DEFAULT, '', 'NONSSL', false)); } } } tep_exit(); } //// // Parse the data used in the html tags to ensure the tags will not break function tep_parse_input_field_data($data, $parse) { } function tep_output_string($string, $translate = false, $protected = false) { if ($protected == true) { } else { if ($translate == false) { } else { return tep_parse_input_field_data($string, $translate); } } }
Linijka 45 to :
" header('Location: ' . $url); "
Dodam jeszcze ,że ten sam tekst (dane sklepu) które są wysyłane meilem i źle się wyświetlają w meilu dobrze wyświetlają się na stronie.
Doradźcie coś, albo powiedzcie czego spróbować , moim zdaniem trzeba gdzieś narzucić kodowanie meilom ale nie wiem gdzie.Aha próbowałem też wpisać iso-8859-2 i wyskakuje ten sam błąd.Z tym ,że po zmianie z CHARSET na iso... lub utf... wysyła meile ze znakami zapytania a jak jest CHARSET to wysyła z różnymi znaczkami zamiast polski liter.
Pozdrawiam
Czy ktoś ma pomysł co z tym zrobić?