Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Przerywa wykonanie funkcji bo działa zbyt długo
Forum PHP.pl > Forum > PHP
rosomak
Witam mam taki problem że czasem gdy wywołuje funkcje napisaną przez siebie - funkcja działa dosyć długo i nie zawsze uda się by ją dokończyć. Niestety nie mogę zoptymalizować tej funkcji by działała szybciej.
Nie wiem czy to do końca dobre miejsce bo podejrzewam że może chodzić to o konfiguracje serwera lub o konfiguracje przeglądarki by dawała więcej czasu na dokończenie funkcji. Ale będę wdzięczny za jakieś pomysły jak to zrobić by było więcej czasu na wywołanie tej funkcji.
IceManSpy
Jak się nie udaje dokończyć to może za krótki czas działania skryptu jest ustawiony.
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=12...&pid=629238
Albo nie ma warunku kończącego skrypt.
Kedan
Możesz też spróbować podzielić zadanie na kilka mniejszych. Robiłem tak gdy musiałem konwertować tabele baz danych ze starej na nową - mogłem pobierać maksymalnie po 1000 rekordów, przetwarzałem je, potem ustawiałem sql offset += 1000 i heja od początku.
bulimaxiu
Ja podzieliłem cały zakres zadań na mniejsze z opcjami, które były wykonywane równolegle:
index.php?part=0
index.php?part=1
index.php?part=2
...
analizowałem wtedy po 1000 identyfikatorów według wzoru ($_GET['part'] * 1000 )+1 z ustawionym czasem 3600. Zakończyło się sukcesem.
rosomak
Dzięki skorzystałem z rozwiązania set_time_limit w tym wypadku jest najprostsze i wystarczające.
Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.