Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Duża czccionka na monitorze
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
aleo
Witam

W windows 7 ustawiłem sobie czcionkę na 125%, żeby nie męczyć wzroku, tak profilaktycznie - bo od 8-12 godzin dziennie siedzę na kompie.
Wy jakie macie sposoby na ochronę wzroku? Myślę jeszcze o specjalnych okularach.
wookieb
Okulary z antyrefleksem. Ale konieczna jest wizyta u okulisty aby dobrać odpowiednie okulary.
aleo
@wookieb

Wiem, że są jakieś specjalne okulary dla graczy też nad nimi myślę smile.gif
czasami używam również sztucznych łez.
kbsucha
Ostatnio testowałem http://stereopsis.com/flux/ świetne narzędzie dla osób dużo czytających i przesiadujących w nocy przy komputerze. Szkoda, że nie znałem tego wcześniej jak siedziałem do 3-4 w nocy. Poza tym antyrefleks + LCD i już od dawna nie odczuwałem zmęczenia oczu.
kwiateusz
też używam fluxa i fajne rozwiązanie, acz w niektorych nowych monitorach montują czujniki światła, żeby po ciemku zmniejszać jasnosc, jestem ciekaw jak to działą w praktyce bo jeszcze nie spotkałem sie u nikogo z takim modelem
Daiquiri
Cytat(kwiateusz @ 2.10.2011, 18:29:40 ) *
też używam fluxa i fajne rozwiązanie, acz w niektorych nowych monitorach montują czujniki światła, żeby po ciemku zmniejszać jasnosc, jestem ciekaw jak to działą w praktyce bo jeszcze nie spotkałem sie u nikogo z takim modelem
Mam takie cudo (w sensie czujnik). Bardzo fajna sprawa smile.gif.
IceManSpy
A ten pomarańczowy odcień we fluxie nie jest denerwujący? Mnie trochę irytuje ta zmiana koloru. W nocy ustawiłem na 4500K i trochę mniej jest pomarańczowe, ale jednak. Czyżby od pomarańczowego wzrok się nie męczył? biggrin.gif
kwiateusz
bardzo łatwo sie przyzwyczaić acz wymaga to kilku godzin, co do koloru to i owszem, mniej meczy bo jest mniejszy kontrast miedzy kolorami, np wchodząc na strone z białym tłem nie bije aż tak po oczach smile.gif
wookieb
A czy wam tak samo co Flux zmienia co chwilę schemat kolorów przy włączeniu, odhibernowaniu, odblokowaniu kompa? Mnie to tak wkurzało, że odinstalowałem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.