kubek15
2.10.2011, 18:55:06
Witam
Przeczytałem kilka artykułów, poradników odnośnie budowy własnego zaplecza i głównie eksperci dzielą to na dwa punkty. Pierwszy to zaplecze nie widoczne dla użytkowników, a drugie to zaplecze które przynosi zyski z reklam itp.
No i tutaj moje pytanie bo wszędzie piszą żeby zrobić subdomeny i z nich linki do strony głównej (pozycjonowanej) .
Czyli te zarobkowe zalecze ma być równie piękne jak strona pozycjonowana? Bo jak na nim zarabiać?
Czy np. taka subdomenka
http://www.top100.wymianagry.pl/ lub taka
http://www.top100.wymianagry.pl/ może puźniej służyć jako zarobkowe zaplecze? Będę od czasu do czasu umieszczał tam różne artykuły powiedzmy raz na tydzień . Czy to może służyć za zarobek czy żeby zarabiać to te zaplecze musi być bardzie eleganckie pod względem grafy/treści itp.?
Z góry dzięki za odpowiedz.
Twist
3.10.2011, 14:52:45
Zaplecze śmieciowe - zarabisz głównie z CPC - groszowe sprawy (np. traffic revenue)
Zaplecze "mocne" - np. starannie prowadzony blog, który zarabia z ad-sense
kubek15
4.10.2011, 09:52:38
Czyli takie zaplecze do zarabiania to nic innego jak dobre strony z konkretnymi informacjami? A takie zaplecze na CPC to daje chociaż zarobić na serwer lub domene żeby wyszło na 0 ?
rotflonline.pl
6.10.2011, 10:54:50
Zaplecze które zarabia...
Temat rzeka. Najszybiciej i najlepiej jakiś dobry blog + dobra, stara domena. Np. promujesz stronę o partii poplitycznej to teraz była dobra okazja, żeby ją wypromować. Ale jeśli chodzi o stronę z grami, czy ich ranking, to po co ci ranking stron z grami? Jak możesz założyć bloga, który będzie się zajmował tą branżą i opisywał witryny poświęcone grom i sporo na tym zarobić. Ale to tylko moje przemyślenia.
Jeśli koniecznie chcesz robić zaplecze dla subdomeny, czemu nie, ale musi to być także zaplecze tematyczne. Najlepiej zrobić pod to 3-4 blogi tematyczne i te blogi podbijać. A może jakieś portale socjalne? Wszystko zależy od tego ile masz czasu na seo i jakimi środkami finasowymi dysponujesz.
Zdecydowanie lepszym pomysłem zanim przystąpisz do pozycjonowania będzie napisanie planu biznesowego dla tej subdomeny, wraz z tym jak zamierzasz go osiągnąć. Naprawdeę jest to bardzo czasochłonne zajęcie. Nie wypozycjonujesz nic, jeśli nie jesteś w stanie poświęcić każdej frazie min godizie dziennieAle jak chcesz to się baw.
Z poważaniem
Zespół rotflonline.pl
kubek15
6.10.2011, 11:48:30
Ok dzięki za info, to zaplecze to robie tak w ramach testu bo dopiero zaczynam zabawe z seo. Serwis też jeszcze dopiero pisze i tak się zastanawiałem nad tym zapleczem.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
netbe
13.10.2011, 18:45:19
i tak na tych reklamach go groszowe zarobki są, lepiej jakieś konkretne linki złapać.
potkot
19.10.2011, 08:45:45
Zaplecze na pewno warto robić. W ostatnim czasie coraz więcej mówi się o tym że linkli z katalogów i precli nie mają już nie mają tak dużej mocy. Link z dobrej strony zgodniej tematycznie będzie na pewno dużo bardziej wartościowe. Co do zarabiania na stroanch zapleczowych to nie polecam. Zarobisz grosze, i nie przekażesz dużej mocy pozycjonowanej stronie, a przecież takie jest podstawowe zadanie zaplecza. Pozdrawiam
cyrexx
22.12.2011, 15:35:42
Ja polecam jednak robić mocne zaplecze zarabiające. Lepiej mniej silnych i dobrych serwisów niż masa beznadziejnych
grochu78
27.12.2011, 11:59:26
zaplecze lepiej stawiać na innych hostingach niz te na której masz stonę albo wykorzystać hosting dla seo gdzie masz rózne IP. jak bedziesz linkował bezpośrednio z subdomeny na domenę i odwrotnie to bot spojrzy na to negatywnie. Schemat zaplecza jest bardzo ważny. Oczywiście jako zaplecze możesz stosować system blogowy WordPress, katalogi ston, fora dyskusyjne, precle.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.