Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Mysql] Problem ze zbudowaniem bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
colachips
Witam,
Jakkolwiek tajemniczo może brzmieć temat, sprawa, wydaje mi się, jest trywialna. Mi jednak nie udało się dotychczas jej rozwiązać. Do rzeczy: mamy bazę danych, w której znaleźć się muszą dane dot. domów. Sprawa wygląda dobrze dopóki dane są wspólne dla wszystkich domów, czyli np.: NAZWA, CENA, POWIERZCHNIA_UZYTKOWA itp.
Problem zaczyna się kiedy któryś dom ma "swoje" unikalne dane, np.: Płyta fundamentowa - żelbetowa 10cm (52,48m2). Nie mogę oczywiście tego potraktować jako pola w tabeli, więc wpadłem na pomysł aby wszystkie dane domów zgromadzić w osobnej tabeli DANE o strukturze: ID, NAZWA_POLA, WARTOSC, ID_DOMU. Tą tabelę joinowałbym później dla każdego domu. To rozwiązanie wydaje mi się logiczne i prawidłowe, ale jest dużo klepania, ponieważ większość domów ma jednak wspólne wartości pola NAZWA_POLA, zatem trzeba będzie wprowadzać tą samą nazwę NAZWA_POLA dla każdego domu a tego chciałbym uniknąć :/
Czy ktoś może mnie nakierować na jakieś lepsze rozwiązanie, o ile takie jest? smile.gif
Pozdrawiam
wewior
Wg mnie lepiej tabele z domami zrobic osobno (np id domu, nazwa, czy cena), do tego dwie tabele jedna z cechami (id cechy, nazwa cechy) a druga z wartosciami tych cech dla konkretnego domu (id cechy, id domu, wartosc).
W ten sposób cechę dodajesz raz a wartości ile razy potrzebujesz.
colachips
Właśnie tego potrzebowałem! Piękne dzięki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.