Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Odczyt z POST i GET bez użycia tablicy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ficiek
Ostatnio zauważyłem coś co mnie zastanowiło. Otóż wykryłem, że przesyłając dane np. metodą GET mogę korzystać ze zmiennych wpisując tylko np.
  1. echo $zmienna;

zamiast
  1. echo $_GET['zmienna'];

Pozwala to uniknąć zbędnego pisania, ale czy są jakieś przeciwwskazania do korzystania ze zmiennych w ten sposób? Nigdzie nie znalazłem nawet słowa o takiej możliwości. Oczywiście wykorzystanie zmiennej o tej samej nazwie co parametr np. w GET nie byłoby za dobrym pomysłem, ale jeśli będziemy się pilnować i tego nie zrobimy?
Daiquiri
Pytasz o register_globals?
ficiek
Faktycznie, teraz jak o tym myślę to wynika to z register_globals, nie zdawałem sobie że jest włączona na hostingu... I wiadomo, w takim razie wchodzi bezpieczeństwo skryptu. W sprawach banalnych niezwiązanych z logowaniami, bezpieczeństwem, chyba można korzystać z takiego zapisu?
nospor
Nie, niekorzystaj bo się do złego przyzwyczaisz i potem będziesz miał problem.
Poza tym ta opcja jest deprecated, co oznacza, że w pewnym momencie poprostu zniknie i nagle Twoje skrypty przestaną działąć przy jakimś kolejnym upgrade.
ficiek
Ok, dzięki za odpowiedź, nie jest to straszną niewygodą, zresztą jestem przyzwyczajony do korzystania z... 'pełnego' zapisu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.