Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS] rozciąganie strony wraz z dodanym tekstem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ulysses
Witajcie,
jestem tu nowy, i proszę o pomoc. Robie strone na allegro, ale potem z tego szablonu chce zrobić strone, chodzi o to ze chcialbym zeby strona automatycznie się rozciągala wraz z dodanym tekstem ale nie mam pojecia jak to zrobić. kod tutaj - http://wklej.to/G7gI6
od tygodnia proboje to opanowac czytam rozne fora ale nie mam pojecia jak to zrobic. Pomocy z góry dziękuje
Swirek
min-width spróbuj zamiast width
by_ikar
Generalnie wszystko ci się trzyma kupy, dlatego że każdy element został wypozycjonowany absolutnie i żeby twój element który zawiera treść, rozciągał pozostałe elementy, musiałbyś wywalić pozycjonowanie absolutne. Czyli przepisać cały css szablonu wink.gif
ulysses
Cytat(Swirek @ 14.10.2011, 11:17:21 ) *
min-width spróbuj zamiast width

nie dziala ;/

Cytat(by_ikar @ 14.10.2011, 11:20:06 ) *
Generalnie wszystko ci się trzyma kupy, dlatego że każdy element został wypozycjonowany absolutnie i żeby twój element który zawiera treść, rozciągał pozostałe elementy, musiałbyś wywalić pozycjonowanie absolutne. Czyli przepisać cały css szablonu wink.gif

pytanie, jak, nie znam sie na css, jest to gotowiec z programu graficznego
Swirek
zaproponowałem min-width choć go nigdy nie używam bo liczyłem, że małym nakładem pracy pomoże no ale niestety.
Tak jak napisał Ci by_ikar wywal position absolute i przerób kod.
Jak ustalisz na sztywno szerokość kolumn to nie będzie się ona rozszerzać.
a próbowałeś wywalić całkowicie parametry width i height? może wcale nie są potrzebne?

edit:

Przyszedł Mike on na pewno coś wymyśli smile.gif
by_ikar
nawet jeżeli wywali wszędzie height, to nic to nie zmieni, bo będzie się poszerzać tylko ten jeden fragment, dlatego że wszystkie elementy pozycjonowane są absolutnie. A co jest pozycjonowane absolutnie, to jest jakby "wyjęte" z obiegu i to czy szerokość/wysokość któregoś z elementów zmienisz, w żaden sposób nie wpłynie na każdy inny. Nie wiem jak to się robi z poziomu photoshopa, ale on właśnie wszystko będzie ci pozycjonować absolutnie, w przypadku starszych wersji photoshopa, wszystko robił na tabelkach i wszystko układał jak puzle, tak samo jest tutaj, tyle że zamiast tabelek masz divy. Jak się nie znasz, to osobno sobie wytnij w photoshopie top strony, osobno stopkę, i osobno środek, następnie wywal wysokość ze środka, wszystko połącz i masz swój szablon.

No dobra, masz tutaj swój szablon: http://dl.dropbox.com/u/36249378/szablon.allegro.zip pobierz, obrazki wrzuć na swój serwer, podmień linki do obrazków i po kłopocie.
ulysses
by_ikar - JESTES WIELKI : DD dzieki bardzo smile.gif

jeszcze jedno pytanie, czy idzie zrobić a jak tak to w jaki sposob. Chodzi mi o to że jak zrobilem szablon to pocielem go na plastry i do konkretnego obrazka robilem hiperłącze, czy idzie zrobić takie coś zeby pociąć na duże kawałki np top i dać jakąś ramke niewidoczną i zrobić hiperłącze ?
by_ikar
Wystarczy samo hiperłącze, które sobie odpowiednio wypozycjonujesz. Pewnie chodzi o linki w menu + kontakt, i ten link "znajdź nas na mapie". Łap wersję z linkami: http://dl.dropbox.com/u/36249378/szablon.allegro.zip tylko oczywiście umieść tam linki. Dodałem status gg, chodź ta ikona co oni ją tam dają, za wielka nie jest.. Na przyszłość podstaw html/css się naucz. A dodatkowo wisisz mi kratę piwa wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.