Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Generowanie pliku txt w locie.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
krzywy36
Mam mały problem, muszę wygenerować plik txt w locie - wyczytałem że służy do tego:
  1. header('Content-type: application/txt');
  2. header('Content-Disposition: attachment; filename="nazwa.txt"');

problem w tym, że muszę to umieścić w środku "wyjścia", chodzi o to, że wyświetla się header strony (logo, menu etc.) i dopiero potem wykonuje się mój kod.
Robiąc coś takiego:
  1. header('Content-type: application/txt');
  2. header('Content-Disposition: attachment; filename="nazwa.txt"');
  3. //pobieranie z bazy
  4. echo 'dane pobrane z bazy';

w pliku mam całą stronę (header i reszte). Jak zrobić aby w pliku znalazły się tylko dane z bazy?

Edit: jednak jest problem wcześniej, jak wstawię headery to strona się w ogóle nie wykonuje, wpisując adres przeglądarka nawet na niego nie przechodzi ;/
by_ikar
Więc generuj ten plik na innej podstronie, a tą podstronę umieść w tej stronie pobierania jako link, wtedy jakby strona na której aktualnie jest zostanie, a wyskoczy tylko plik do pobrania. Oczywiście ta podstrona na której ma być generowany plik, niech na niej nie będzie żadnego html/css wink.gif
krzywy36
chodzi o to, że ten cały "framework" jest zrobiony tak, że jakieś dane i tak są wyświetlane przed wykonaniem mojego skryptu. Myślałem też nad zrobieniem tego w "czystym" pliku, tylko tam musiałbym dołączać klasy funkcje etc - troche to nieestetyczne zważywszy na nasz "framework" ale zrobię tak w ostateczności. Miałem jednak nadzieje że da się to zrobić jakoś inaczej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.