Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Jak zaktualizować dane za pomocą phpmyadmin
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
PYJTER
Witam serdecznie mam sklep internetowy i chciałbym się dowiedzieć jak w szybki sposób zaktualizować dane w sql za pomocą phpmyadmin.

Mam tabele o nazwie products a w niej dwie kolumny które mnie interesują.

products_id ........... products_jm_id .......

Pierwsza kolumna wiadomo jest to unikalne ID produktu potem jest kilka kolumn określających cech danego produktu i wreszcie jest kolumna products_jm_id która określa jednostkę miary i tak np. 1 = to są sztuki 2 = to są kilogramy 3 = to są m2.

I mam tabelę teraz w pliku który mam TYLKO z tymi dwoma wartościami czyli :

products_id products_jm_id

1 2
2 1
3 1
4 3
5 2
6 2
7 2
8 1
....

I mam teraz pytanie jak to zapisać do jakiego formatu i zaktualizować wartości w phpmyadmin??
Próbowałem poprzez export, import i pliki csv ale jakoś mi to nie wychodzi ;( Mam ponad 20.000 pozycji więc ręczne klepanie odpada...
Z góry dziękuję za pomoc
CuteOne
Z czytaj dane z pliku(zawierającego te dwie kolumny) za pomocą file().. w pętli twórz pojedyncze zapytania UPDATE i zapisz do pliku sql..

1. foreach($file as $wiersz) {
  2.  
  3. $part = explode(twój separator, $wiersz);
  4.  
  5.  
  6. $sql .= "UPDATE cos SET to = '{$part[1]}' WHERE to2 = {$part[0]};\r\n";
  7. }

plik sql zaimportuj lub ręcznie po kilka tysięcy wierszy wrzucaj do zakładki SQL w phpmyadmin
PYJTER
I o to mi chodziło dzięki kolego... :piwko: dla Ciebie... ;-) na te forum zawsze można liczyć... wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.