Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Strona znikneła z google
Forum PHP.pl > Forum > Optymalizacja i pozycjonowanie stron - SEO
ShadowD
Mam pytanie dotyczące SEO strony s0paw0anie.l0ublin.pl*, strona od kilku dni znika z google. Około 4 dni temu nagle wszystkie słowa pod jakimi można było znaleźć stronę w google przestały reagować, jedynie podanie pełnej domeny wraz z przedrostkiem www. daje rezultaty.

Strona znajdowała się na kilka fraz w top 50 a na dwie "spawanie" "spawanie lublin" w top 10, teraz nawet narzędzie google pokazują brak pozycji dla "spawanie lublin", a dla "spawanie" 9,6, ale i tak próżno szukać w google, nawet na odległych pozycjach.

Strona była pozycjonowana delikatnie, dodawanie katalogów ręcznie tylko i wyłącznie, kilka za free kilka za $$. Dodana do podpisów na kilku forach (w tym czasie mniej więcej zniknęła), blogi nie tematyczne w sporej ilości. Nic poza tym nie było umyślnie tworzone, strona miała mieć zapewniony lekki start. Blogów było około 60, tyle samo katalogów poza tym z 5 płatnych i 10 fora w podpisie lub reklamie, w tym na jednym pojawiały się 4 linki w podpisie kierujące do jednej strony - tutaj wydaje mi się zaczęły się problemy. Całość była rozłożona w czasie 4 miesięcy.

Macie jakiś pomysł dlaczego tak się stało? :-) Mam nadzieję, że nie podłapało mnie w jakieś filtry lub piaskownicę..

*Usunąć zera
vokiel
Raczej tylko filtr, skoro G ma zindeksowane strony
ShadowD
Mam, mam na dodatek na dokładną frazę domeny też coś znajduje. Jakiś pomysł jak się z tego wydostać? Pousuwać linki? Rozumiem, że jak strona była top 5 a teraz w ogóle w narzędziach dla webmasterów jej nie ma (inne o dziwo są) to już nie odzyskam pozycji?

Może to być tylko błąd algorytmu google bądź jakieś zmiany tymczasowe? Czytałem, że czasem się tak dzieje na tydzień dwa i wszystko znika.

Tymczasem co powinienem zrobić? Czekać czy usuwać linki tam gdzie mogę?
potkot
Na pewno nie usuwaj linków. Poprostu pracuj cały czas nad stroną, aktualizuj ją, dodawaj stopniowo linki i uzbrój się w cierpliwość. Nie wydaje mi się żebyś wpadł w filtr, to raczej jakieś chwilowe zawirowania Googla. Jesli strona przez dłuższy czas nie bedzie wracać na czołowe pozycje, zawsze możesz ją zgłosić do powtórnego rozpatrzenia link tutaj
ShadowD
W narzędziach dla webmasterów jest krytyczny spadek od 3 dni (+4 opóźnienie) jak średnio miałem 200 linków dziennie wyświetlanych stopniowo spadło do 12, ostrą krzywą w dół. Prz kluczowej frazie napisane -100%.

Oki, zrobię jak radzisz. :-)
harpcio
Jeszcze raz powtarzam, linki.. linkom nie równe. Większość linków do twojej strony ma atrybut "nofallow". Części starych linków w ogóle nie ma, zatem.. kicha.
Ale fakt faktem pod frazę "spawanie.lublin.pl" powinieneś być znaleziony, a tutaj kicha. Być może zbyt dużo dodałeś linków w ostatnim czasie? "Mass linking" przez google'a nie jest lubiany.
adrenaline
i ie strony nadal są zaindexowane i strona jest dostepna po wpisaniu domeny w yszukiwarke to nie ma się co stresować

miałem tak już wiele razy (po Panadzie) serwis znika na tydzień dwa i wraca, ja w swoją biłem scrapeboxem skoro i tak jej nie było to i tak gorzej nie będzie:)

powinieneś mieć inna domenę z jakimś blogiem albo innym skryptem, unikalne treści w tematyce serwisu głównego i pozycjonuj, jeśli dostałeś bana to będziesz mógł przepiać i szybko się zindexuje
grochu78
Cytat(ShadowD @ 18.10.2011, 08:19:46 ) *
Dodana do podpisów na kilku forach (w tym czasie mniej więcej zniknęła), blogi nie tematyczne w sporej ilości.

może anchor text miałes podobny albo taki sam na tych forach... Warto dodawać do stron, blogów, katalogów powiązanych tematycznie z Twoją stroną. Tak jak napisał potkot: Poprostu pracuj cały czas nad stroną, aktualizuj ją, dodawaj stopniowo linki i uzbrój się w cierpliwość.
ShadowD
Temat stary, ale miałeś nosa napisać właśnie teraz! Wcześniej po powrocie i przerwie 2-3 dni PR zwiększył się o jeden, teraz znów widzę jakąś tendencję spadkową, aż do zera - zobaczymy co się stanie.

Cały czas dodaję linki normalnie i od czasu do czasu dodam coś do strony. :-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.