Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z dostępem do bazy danych na loclahost
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
karakura
Mam problem z serwerem lokalnym. Nie jestem w stanie dostać się do phpmyadmin na serwerze lokalnym ani otworzyć bazy poprzez php.

Moje próby rozwiązania problemu spełzły na niczym. Dlatego zwracam się do was o pomoc.

Obecnie posiadam wampserwer v2.2 - najnowsza jaka wypuścili. Jednak zanim zainstalowałem ten serwer miał również.
- krasnal
- xampp
- 3ci, którego nazwy nie pamiętam

Wszystkie serwery przed instalacją, następnego były deinstalowane. Wampserwer również został przeinstalowany, ale nie pomogło. Z tego co się dowiedziałem po usunięciu, nie powinny one przeszkadzać w jakikolwiek sposób.

Komunikat, który pokazuje się gdy chcę utworzyc bazę przez phpzamiast panelu phpmyadmina:

Cytat
Forbidden
You don't have permission to access /phpmyadmin/ on this server.

Natomiast gdy chcę utworzyć bazę danych przez php, mam następujący komunikat.

Cytat
Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: [2002] No connection could be made because the target machine actively refused it. (trying to connect via tcp://localhost:3306) in C:\wamp\www\sql\index.php on line 17

oraz

Cytat
Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: No connection could be made because the target machine actively refused it. in C:\wamp\www\sql\index.php on line 17

Login i hasło są poprawne - print screen w załączniku.

Sprawdzałem czy coś nie siedzi mi na wymienionym hoście i nic nie znalazłem. Patrz załącznik. Przewertowałem również forum wampserwera ale nie znalazłem informacji, która mogła by pomóc rozwiązać problem.

Jedyną informację, którą znalazłem mówi, że mam już zainstalowaną bazę i muszę ją usunąć. Ja natomiast nie mam pojęcia jak i gdzie (jeżeli to prawda).

Jedyną akcję jaka podjąłem to przez opcję internetowe w windowsie usunąłem 2xmysql nie były one połączone z wampem tylko z innymi serwerami, nie pomogło. Teraz nie pamiętam gdzie było to dokładnie ale poszukam i opisze dokładniej.

System: Win7
Sieć: osiedlowa (ok. 30 kompów na serwerze).

Jeżeli macie jakieś pomysły co z tym zrobić abym nie musiał przeinstalowywać systemu będę wdzięczny.

Załączniki
by_ikar
No z poprzednich serwerów masz zainstalowane bazę. Poszukaj czy poprzednie serwery nie zostawiły jakichś plików, jeżeli tak, skasuj. Zajrzyj do autostartu (uruchom: msconfig, zakładka uruchamianie) jeżeli znajdziesz gdzieś tam mysql to odznacz, zrestartuj komputer itp. Ewentualnie możesz jeszcze zmienić porty mysql'a (nie wiem czy w wampserv można w ogóle to zmienić) ale najpierw poszukaj czy ten mysql gdzieś jeszcze nie jest uruchomiony. Zajrzyj również do menadżera zadań i sprawdź czy nie masz tam gdzieś uruchomionego procesu "mysqld.exe".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.