adbacz
21.10.2011, 10:55:21
Drodzy forymowicze, jaki powinien być wg Was dobry framework? Powinien być lekki czy możliwie funkcjonalny? Powinien posiadać dużą baze bibliotek, klas żeby nie trzeba było pisać własnych? A może powinien dawac się możliwie jak najwięcej konfigurować?
Jakie są Wasze frameworki? Jakich rozwiązań używacie? Czy macie je napisane bardzo elastycznie, aby można było je użyć do jak największej ilości projektów (uniwersalne), czy może macie kilka do różnych zadań, np sklep internetowy, katalog, forum?
Zapraszam do dyskusji, sam chętnie się dowiem co dla was sie liczy we Frameworkach.
Do moderacji: Jeśli zły dział to proszę o przeniesienie.
darko
21.10.2011, 11:05:24
Framework powinno się dobierać w kontekście planowanego projektu i dopiero wtedy można oceniać czy wybrane rozwiązanie się sprawdzi i w jakim stopniu się sprawdzi. Frameworków jest bardzo dużo, o różnej skali złożoności, "wagi kodu" i funkcjonalności, ale wszystkie mają swoje słabsze i mocniejsze strony i dla każdego można znaleźć inne zastosowanie w zależności od wymagań projektowych. Dlatego nie ma uniwersalnej odpowiedzi, który jest "idealny". Przy wyborze frameworka należy brać pod uwagę (o czym niestety się często zapomina, co jest przyczyną niepowodzenia projektu):
- planowany czas realizacji całego projektu
- liczebność zespołu programistów, jak też ich indywidualne umiejętności i zdolności do przyswajania wiedzy
- konfigurację serwera (należy się w szczególności upewnić czy przy zakładanym obciążeniu serwer poradzi sobie z zasobożernością frameworka, np. nie postawimy dużego i często odwiedzanego sklepu na Magento na VPSie)
- jakość kodu samego frameworka i obecność dokumentacji i społeczności i popularność fr.-wrka
- możliwości rozbudowy i oszacowanie poziomu trudności rozszerzania gotowych komponentów i ich personalizowania według potrzeb (a także czas potrzebny na to)
Wobec powyższego nie ma uniwersalnej odpowiedzi, natomiast odpowiedzi na wszystkie powyższe pytania pomogą wytypować zwycięzcę.
athabus
21.10.2011, 13:17:00
Ogólnie myślę, że przyszłość jest przed rozbudowanymi frameworkami ułatwiającymi tworzenie serwisów w szybki sposób - czyli coś jak symfony albo zend. Oczywiście zawsze znajdzie się zapotrzebowanie na inne frameworki - np. te stawiajace na prostotę użytkowania czy lekkość. Biznesowo jednak najbardziej bronią się duże frameworki z duża społecznością i dużymi możliwościami umożliwiając TANIE tworzenie kodu.
Na pewno jednak trudno nazwać jakiś framework idealnym z powodów, które wymienił darko. Framework powinno się dobierać do projektu.
nasty
21.10.2011, 22:18:17
Krol wszystkich frameworkow, biblioteka nad bibliotekami. Design ktory insiprowal nie tylko inne frameworki ale i jezyki programownia, wytoczyl trend: STL.
Kocurro
21.10.2011, 23:26:09
Czy jeśli chcesz wybudować garaż, altankę działkową, domek jednorodzinny, bliźniaka, szeregowiec, kamienice, blok z wielkiej płyty, wieżowiec lub drapacz chmur to używasz tego samego fundamentu, tej samej konstrukcji, tych samych materiałów?
nasty
22.10.2011, 03:22:03
Na pewnie uzyje do budowy kazdego ze wspomnianych budynkow stali w roznych postaciach.
adbacz
22.10.2011, 14:14:53
nasty - jesteś pewnien, że to będzie dobre rozwiązanie? To tak samo jakbym powiedział, że do tego wszystkiego użyję jednego języka programowania, no bo po co sie rozwodzić na innymi skoro dobrze znam PHP? Może niezbyt dobre porównanie ale mam nadzieje, że wiesz o co chodzi.
Jak myślisz, dlaczego jest tyle różnych FW-ków, skoro "powinno" sie używac jednego? Bo ludzie mają inne potrzeby. Rozpocząłem ten temat by jakoś zrozumieć na jakich zasadach powinien być budowany FW aby nie stał sie wielką leniwą krową, która robi wszystko i nic. Ja na przykłąd wychodzę z założenia, że powinien byc możliwie funkcjonalny i lekki, a to czy będzie miał mnogość bibliotek w sobie, do użycia przez programistę to już inna sprawa. Zawsze może poszukać albo w ostateczności napisać samemu, nie każdemu są potrzebne wszystkie dobrodziejstwa danego rozwiązania, prawda?
cojack
22.10.2011, 17:26:25
Zajebisty.
nasty
22.10.2011, 18:30:53
adbacz -mi sie wydaje ze precyzyjnie odpowiedzialem na Twoje pytanie. Twoje pytanie brzmialo: "jaki powinien byc framework?" a nie ktory z istniejacych jest najlepszy.
Dlatego dalej moja odpowiedz jest aktualna - taki jak STL. Niesamowicie elastyczny, optymalny wydajnosciowo, zwiezly, logiczny. Wiecej moze sam tworca niech sie wypowie:
http://video.google.com/videoplay?docid=-7867514878945314586
adbacz
22.10.2011, 23:01:04
Dobrze, zwracam honor nasty, nie znam STL i nie powinienem się zbytnio wypowiadać.
EDIT:
Dobrze, to czy chcialibyście mieć możliwą kontrolę nad konfiguracją danego FW-ka? Nie bierzemy tutaj pod uwagę, czy mnogość konfiguracji danego softa odgrywa jaką kolwiek rolę w wydajności kodu, w jego szybkości, bo prawie na pewno jakąś ma.
cojack
23.10.2011, 11:49:32
@adbacz jak masz zamiar pisanie swojego FW to odpuść sobie.
@edit
chyba że w celu czysto edukacyjnym.
adbacz
23.10.2011, 12:45:08
No jak narazie to tylko w celu edukacyjnym piszę. A mogę wiedzieć dlaczego tak twierdzisz cojack?
cojack
23.10.2011, 12:59:40
Bo nie ma sensu pisać własnego FW, ja swój "napisałem" i tak z niego nie będę korzystał a na pewno nie w pracy. Nie napiszesz takiego FW jak Zend czy Symfony, inne FW się nie liczą. Kohana Yii czy Cake, to tylko małe rybeczki. Ale pisz pisz można się dużo nauczyć.
qrooel
23.10.2011, 13:07:00
Cytat(cojack @ 23.10.2011, 13:59:40 )

Bo nie ma sensu pisać własnego FW, ja swój "napisałem" i tak z niego nie będę korzystał a na pewno nie w pracy. Nie napiszesz takiego FW jak Zend czy Symfony, inne FW się nie liczą. Kohana Yii czy Cake, to tylko małe rybeczki. Ale pisz pisz można się dużo nauczyć.
Co to znaczy, że inne frameworki niż Zend czy Sym się nie liczą? Tzn. że pracy nie znajdę? Czy może nie tworzy się w nich aplikacji? Czy co?
http://www.google.com/trends?q=symfony%2C+...=all&sort=0Ten link dla żartu oczywiście. ;]
cojack
23.10.2011, 13:11:22
Bez sensu jest ta rozmowa, co to znaczy że niebo jest niebieskie?
adbacz
24.10.2011, 08:29:34
To, że mamy duże, znane aplikacje to nie znaczy, że nie powinno się pisać i tworzyć innych. Wg mnie powinno się wchodzić na płaszczyzny w których jest mało rozwiązań, bo może akurat zrobimy coś, co będzie lepszym rozwiązaniem niż aktualne. No chyba, że ktoś wychodzi z założenia: "Po co wynajdowac koło od nowa" no to już jego problem. Ja wiem, że nikt z moich rozwiązań (Framework) korzystać nie będzie, ale mimo tego piszę. Chcę wiedzieć jak to się robi, jakie problemy można napotkać i jak je rozwiązać. Wolę to zrobić teraz i wiedzieć, że to umiem, niż później w przyszłości się z tym zmagać. Ale to jest tylko moje zdanie...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.