Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jQ/UI/Dialog] Jak zrobić, aby okno pojawiło się częściowo poza viewport?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
hao
Mam kilka okienek:

które mogę sobie dowolnie przesuwać, rozszerzać itp, do tego zapamiętuję w cookies ich położenie i wielkość.
<body> ma wysokość 2000px (jak widać po suwaczku, jest większe niż viewport).

Przesuwam sobie jedno okienko poniżej, tak, że wychodzi poza viewport:

Wszystko jest ok. Położenie okienka się zapamiętuje. Mogę sobie stronę przewijać w dół itp.

Problem:
Po wyjściu i wejście na stronę (lub odświeżenie), okno to, które ma parametry posx=100, posy=1000 (dla przykładu), ładuje się tak, jakby NIE WOLNO mu było przekroczyć obszaru vieport.
Okno po odświeżeniu strony jest repozycjonowane przez:
$(this).dialog( "option", "position", [x,y] );
Ale jednak ukazuje się zawsze CAŁE w obszarze viewport, tak jakby miało włączony "snap" tylko do obszaru widocznego.

A jak zrobić, aby, gdy daję mu pozycję posy=1000, zawsze to okno pojawiało się jednak te 1000 px od góry?
Próbowałem również użyć jQuery UI Position utility, ale to też nie pomaga.

Dzięki z góry za odpowiedź...
kamil4u
Zapisz do ciasteczka aktualną wersję + pasek przesuwania( .scrollTop() ).

Nie znam na tyle jQuery, żeby być pewny, że nie da się tego zrobić skryptowo( bezpośrednio w bibliotece UI )
hao
Nie o to chodzi. Jeśli okno zostało "położone" np. na wysokości 1500 px, to późnijej jeśli chcę to okno znów ustawić na wyokości 1500 px to ono wskakuje wyżej, w obręb view port.

Właściwie to mogłem napisać krócej:

Kod
$(document).ready(function() {
    $("#dialog").dialog({ position: [0,1500] });
  });

Nie działa. Okno pojawi się około ~600 px od góry (w zależności od tego, jaką ktoś ma rozdzielczość okna).
ShadowD
Może css'em ustawić top:1500px?
hao
Niestety nie. Wychodzi na to, że pozycjonowanie (nawet domyślne bez podawania argumentów) dialogu jest nadrzędne nad cssem. To musi być jakiś trick w jquery, który pozwala nadpisać jakoś pewne domyślne parametry .iu-dialog
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.