Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX][JavaScript]Nauka JS i AJAX
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Maniek1313
Mam pytanie od czego najlepiej zacząć żeby nauczyć się JS i AJAX.
Gość
od webmade.org:)

sprobuj moze:
1. wyswietlanie okienka w js
2. podmienianie zawartosci DIV
3. pobieranie wartosci z pola tekstowego(w jednym polu wpisujesz tekstu, w drugim rozmiar), a nastepnie wstawianie tego do DIV uwzgledniajac podany rozmiar
4. robienie wyskakujacych okieneka
5. pokazywanie/ukrywanie jakiegos elementu na stronie
6. robienie zakladek w js

teraz ajax
7. jak juz zrobisz zakladki, to naucz sie pobierac dane ajaxem i wstawiaj je do zakladek
8. zrob tekst, pod tekstem przycisk "edytuj", jak klikneisz przycisk, to tekst zamieni sie na pole tekstowe i bedziesz mogl do edytowac, a przycisk edytuj zamieni sie na "zapis"
9. wysylanie danych do serwera przez ajax i zapisywanie ich w bazie

jak juz ogarniesz takkie podstawowe rzeczy w js, to zainteresuj sie jQuery - jQuery ma swietna dokumentacja(byc moze nawet po polsku, nie pamietam juz, ale nawet jak nie po polsku, to nie szkodzi, bo jest duzo przykladow, bardzo duzo)
marekge
Zacznij od książki "Ajax i PHP tworzenie interaktywnych aplikacji internetowych" a do tego ćwicz tysiące dostępnych tutoriali na necie ;-)
kamil4u
Dodam tylko, że AJAX jest częścią JS smile.gif

Najlepiej jak będziesz stawiał sobie jakieś cele - okienka( coś jakw windows), shoutbox, prosta gra czy inne przy, których będziesz się wiele uczył. Czytaj tematy na forum, zadawaj dużo pytań itd., a z pewnością w końcu się nauczysz JS. Na podstawy wystarczy moim zdaniem jakiś kurs internetowy - książki polecam tylko wtedy, gdy bardzo nie lubisz czytać z monitora. AJAX później okaże się prosty smile.gif

Polecam:
- http://kurs.browsehappy.pl/Kurs/Spis#JavaScript
- MDC
- http://www.xul.fr/en-xml-ajax.html

- fora internetowe - np. to
- blogi
konrados
Ja się podszkoliłem w js, kiedy dostałem zadanie w firmie zrealizować konkretny projekt w 99% oparty na js & ajax. Do tej pory unikałem tej wiedzy jak ognia (nie podobała mi się realizacja obiektowości w js). Tak więc ja mam radę podobną do tej od kamil4u - zrealizuj projekt wymagający js i ajaxa i tak się naucz, a nie jakieś czytanie na sucho. Przy okazji coś stworzysz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.