Maniek1313
23.10.2011, 15:50:07
Mam pytanie od czego najlepiej zacząć żeby nauczyć się JS i AJAX.
Gość
23.10.2011, 16:57:06
od webmade.org:)
sprobuj moze:
1. wyswietlanie okienka w js
2. podmienianie zawartosci DIV
3. pobieranie wartosci z pola tekstowego(w jednym polu wpisujesz tekstu, w drugim rozmiar), a nastepnie wstawianie tego do DIV uwzgledniajac podany rozmiar
4. robienie wyskakujacych okieneka
5. pokazywanie/ukrywanie jakiegos elementu na stronie
6. robienie zakladek w js
teraz ajax
7. jak juz zrobisz zakladki, to naucz sie pobierac dane ajaxem i wstawiaj je do zakladek
8. zrob tekst, pod tekstem przycisk "edytuj", jak klikneisz przycisk, to tekst zamieni sie na pole tekstowe i bedziesz mogl do edytowac, a przycisk edytuj zamieni sie na "zapis"
9. wysylanie danych do serwera przez ajax i zapisywanie ich w bazie
jak juz ogarniesz takkie podstawowe rzeczy w js, to zainteresuj sie jQuery - jQuery ma swietna dokumentacja(byc moze nawet po polsku, nie pamietam juz, ale nawet jak nie po polsku, to nie szkodzi, bo jest duzo przykladow, bardzo duzo)
marekge
23.10.2011, 16:59:32
Zacznij od książki "Ajax i PHP tworzenie interaktywnych aplikacji internetowych" a do tego ćwicz tysiące dostępnych tutoriali na necie ;-)
kamil4u
23.10.2011, 17:58:44
Dodam tylko, że AJAX jest częścią JS

Najlepiej jak będziesz stawiał sobie jakieś cele - okienka( coś jakw windows), shoutbox, prosta gra czy inne przy, których będziesz się wiele uczył. Czytaj tematy na forum, zadawaj dużo pytań itd., a z pewnością w końcu się nauczysz JS. Na podstawy wystarczy moim zdaniem jakiś kurs internetowy - książki polecam tylko wtedy, gdy bardzo nie lubisz czytać z monitora. AJAX później okaże się prosty

Polecam:
-
http://kurs.browsehappy.pl/Kurs/Spis#JavaScript- MDC
-
http://www.xul.fr/en-xml-ajax.html- fora internetowe - np. to
- blogi
konrados
23.10.2011, 18:06:10
Ja się podszkoliłem w js, kiedy dostałem zadanie w firmie zrealizować konkretny projekt w 99% oparty na js & ajax. Do tej pory unikałem tej wiedzy jak ognia (nie podobała mi się realizacja obiektowości w js). Tak więc ja mam radę podobną do tej od kamil4u - zrealizuj projekt wymagający js i ajaxa i tak się naucz, a nie jakieś czytanie na sucho. Przy okazji coś stworzysz.