Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]operatory?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
NN
Hej, nie wiem jak to nazwać bo w wśród operatorów nie występują, chodzi o znaki:

->

czy

=>

http://phpkurs.pl/operatory/
konrados
-> to dostęp do zmiennych/funkcji w danym obiekcie, poczytaj o obiektowości w php: google->php oop

=> jest używany przy tablicach - poczytaj o tablicach w php: google->php arrays tutorial
mortus
Operator -> nazywamy operatorem wyłuskania i umożliwia nam on dostęp do właściwości i metod obiektów będących instancjami danej klasy.
Operator => to szczególny "przypadek" operatora przypisania. Szczególny ze względu na to, że umożliwia przypisanie określonej wartości odpowiedniemu kluczowi (indeksowi) w tablicy i tylko w tablicy.
Gość
Cytat(konrados @ 24.10.2011, 10:45:10 ) *
-> to dostęp do zmiennych/funkcji w danym obiekcie, poczytaj o obiektowości w php: google->php oop

=> jest używany przy tablicach - poczytaj o tablicach w php: google->php arrays tutorial

dzięki za info, poczytam.

Cytat(mortus @ 24.10.2011, 11:03:42 ) *
Operator -> nazywamy operatorem wyłuskania i umożliwia nam on dostęp do właściwości i metod obiektów będących instancjami danej klasy.
Operator => to szczególny "przypadek" operatora przypisania. Szczególny ze względu na to, że umożliwia przypisanie określonej wartości odpowiedniemu kluczowi (indeksowi) w tablicy i tylko w tablicy.

jw. skoro to operatory to dlaczego nie było ich w linku co podałem na początku?
Sephirus
W tym linku (kursie) są podstawowe operatory matematyczne itp... To w zasadzie pasuje praktycznie też do innych języków - taka podstawa smile.gif

Dodam jeszcze, że istnieje jeszcze jeden operator "::" - dostęp do statycznych metod klas/obiektów wink.gif
mortus
Cytat(Sephirus @ 24.10.2011, 14:49:37 ) *
Dodam jeszcze, że istnieje jeszcze jeden operator "::" - dostęp do statycznych metod klas/obiektów wink.gif

A ja dorzucę, że operator ten nazywamy operatorem zasięgu i dzięki niemu możemy uzyskać dostęp nie tylko do metod statycznych, ale i do statycznych właściwości instancji obiektu danej klasy.
nn
Cytat(mortus @ 24.10.2011, 22:37:37 ) *
A ja dorzucę, że operator ten nazywamy operatorem zasięgu i dzięki niemu możemy uzyskać dostęp nie tylko do metod statycznych, ale i do statycznych właściwości instancji obiektu danej klasy.

OK, please example smile.gif
Sephirus
Ok, as you wish:

1.  
  2. class Klasa
  3. {
  4. public static $wynik = 0;
  5.  
  6. public static function dodaj($a,$b)
  7. {
  8. self::$wynik = $a + $b;
  9. return self::$wynik;
  10. }
  11. }
  12.  
  13. // Przykład:
  14.  
  15. echo Klasa::dodaj(2,2);
  16. echo Klasa::$wynik;
  17.  

Jak widać w obrębie klasy do odwołań statycznych używa się self:: zamiast $this-> wink.gif

Dodatkowo co do własności to przy statycznym dodaje się dolar (jak w zmiennej) self::$zmienna
a w dynamicznym dolar jest tylko przed this czyli $this->zmienna
by_ikar
Cytat
skoro to operatory to dlaczego nie było ich w linku co podałem na początku?

Nie ma ich pod tym linkiem bo to jest kurs, a kursy mają to do siebie że nie są dokumentacją i nie posiadają całego opisu języka (przynajmniej ja takiego kursu nie spotkałem). Dokładny opis każdej funkcji języka, operatorów i tym podobnych znajdziesz w oficjalnej dokumentacji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.