Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Jak obliczyć długość stringa w pikselach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Regss
Witam!
Mam tabelkę: jedna kolumna i pełno wierszy które wypełnione są danymi z bazy danych. Wiersze jaki i cała tabela są stałej szerokości powiedzmy 200px. Jeśli ciąg znaków jest dłuższy niż te 200px to tabela będzie się rozjeżdżać. Chciałbym napisać skrypt który skróci każdy string który jest za długi i doda na końcu trzy kropki.
Udało mi się to zrobić przy czcionce o jednakowych szerokościach znaków. Policzyłem znaki użyłem strlen() i prostą funkcją skróciłem ciąg znaków.
Jednak nie wiem jak zrobić coś takiego przy standardowych czcionkach gdzie szerokości poszczególnych znaków są różne. Myślałem, że można zrobić to licząc długość stringa w pikselach tylko nie wiem za bardzo jak. Ale może jest prostszy sposób na rozwiązanie mojego problemu.
lukasz_test
Możesz ograniczyć stringi do stałej ilości znaków i dodawać 3 kropki. Nie zawsze będą miały równe długości, ale to zawsze jakieś rozwiązanie. Albo każdej literze trzypożądkuj odpowiednią szerokość w tabeli i obliczaj z tego.
Crozin
Takie coś możesz osiągnąć w samym CSS-ie: text-overflow: ellipsis;
Jednakże jeżeli chodzi o zrobienie tego po stronie PHP: http://www.google.pl/search?gcx=c&sour...hp+font+metrics
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.