Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Przekazywanie danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
innyswiat
Proszę o metodę,ewentualnie przykład.

Tabela Users w ktorej zapisany jest uzytkownik i jego ranga , kolumna rank jak wyciagnac ze uzytkownik x ma range admin a uzytkownik y ma range user np.

Próbowałem tak ale nie idzie:

1. $rank = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT rank FROM users WHERE user='$user'"));
  2. if($rank['rank'] == 'Admin'){
  3. echo"to jest admin";
  4. }
  5. else{
  6. echo "to jest user";
  7. }
nospor
Zastosuj się do podanych tu porad, a będzie jaśniej, jak nie dla ciebie, to przynajmniej dla nas
Temat: Jak poprawnie zada pytanie
dublinka
Cytat(innyswiat @ 28.10.2011, 16:02:28 ) *
Proszę o metodę,ewentualnie przykład.

Tabela Users w ktorej zapisany jest uzytkownik i jego ranga , kolumna rank jak wyciagnac ze uzytkownik x ma range admin a uzytkownik y ma range user np.

Próbowałem tak ale nie idzie:

1. $rank = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT rank FROM users WHERE user='$user'"));
  2. if($rank['rank'] == 'Admin'){
  3. echo"to jest admin";
  4. }
  5. else{
  6. echo "to jest user";
  7. }

Do teg opetle co nie bo jak ma czytac to wszystko
Korab
U mnie działa:
  1. mysql_connect('localhost','root','');
  2. mysql_select_db("users");
  3.  
  4. $user='test';
  5.  
  6. $rank = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT rank FROM users WHERE user='$user'"));
  7.  
  8. if($rank['rank'] == 'admin'){
  9. echo"to jest admin";
  10. }
  11. else{
  12. echo "to jest user";
  13. }

Tabela wygląda nastepująco: http://imagepaste.nullnetwork.net/viewimage.php?id=2663.
Może to kwestia wielkości liter ("Admin" a "admin")?
nospor
Cytat
Do teg opetle co nie bo jak ma czytac to wszystko
dublinka, z innego tematu wiemu, że odnośnie baz danych masz zerowe pojęcie, więc się w tych kwestiach nie wypowiadaj,ok? smile.gif
Tu żadna pętla nie jest potrzebna.

@Korab rozwiązanie zagadki jest w linku co podałem. Po co zgadywać? Nie lepiej poczekać aż autor tematu zrobic co ma zrobić?
Korab
Ja to robię też dla siebie, żeby sobie utrwalić wiedzę. Czasem czegoś nie jestem pewien. A skoro mam to gotowe i działa, to mogę to wstawić od razu w odpowiedź.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.