Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]404 i error
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
brayan.tr
Witam,

Na swojej stronie www mam przygotowaną specjalną stronę 404. Poza wyświetleniem info o błędzie zrzucany jest to pliku txt log błędu (url, poprzedni url itp). Wszystko spoko fajnie działa. Ale jest problem.
Gdy wczytuje się strona www i są jakieś braki typu: błędny url do obrazka albo pliku css to przeglądarka zwraca wewnętrznie 404 i log się zapisuje do bazy. Nie jest mi to koniecznie na rękę smile.gif
Jest jakieś rozwiązanie takiej sytuacji ?
Sephirus
Widzę takie rozwiązanie

W swoim pliku 404 sprawdzaj dokładniej referera - adres - czy to nie jest czasem plik *.css, *.jpg, *.js itd... - wtedy masz opcję czy logować takie błędy czy nie itp..
by_ikar
Możesz napisać konkretniej o co chodzi? Bo domyślam się że może chodzić np o favicon którego domyślnie niektóre przeglądarki szukają w katalogu głównym strony (wwwroot), efektem czego jest zawsze komunikat o błędzie. W przypadku favicona rozwiązuje to tak że wrzucam ten favicon do tego głównego folderu, albo tworzę w htaccess/routerze jakiś adres który nie koniecznie musi coś zwracać, byleby istniał.
peter13135
$_SERVER['HTTP_REFERER']
brayan.tr
Dzięki za zainteresowanie tematem. Mi pomogło poniższe rozwiązanie:

1. if(strpos($_SERVER['HTTP_ACCEPT'],'text/html') !== false) {}

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.