Cytat(nasty @ 3.11.2011, 09:14:54 )

cojak, blooregard, phpion, czym zajmujecie się na co dzień? Jakiego typu systemy piszecie, że Wam wiedza ze studiów do niczego potrzebna nie jest?
@nasty, trochę przeinaczasz wypowiedzi

Nie napisałem, że mi wiedza ze studiów nie jest potrzebna, tylko że pracuję nie mając wykształcenia wyższego, bo tego dotyczyło pytanie. Co wcale nie oznacza, że nie odczuwam potrzeby posiadania wiedzy czysto teoretycznej, ale to staram się nadrabiać w miarę możliwości i potrzeb na bieżąco.
Poza tym szkoła, którą skończyłem, mimo, iż było to jedynie 2-letnie studium, okazała się wcale nie taka banalna (były to lata 2000-2002, kiedy prywatne studium nie było jeszcze synonimem papierka za czesne) i wiedza z kilku przedmiotów, które tam miałem (bazy danych, podstawy programowania, urządzenia techniki komputerowej, sieci komputerowe, algorytmy i struktury danych) została mi do dziś. Oczywiście nie ma co porównywać skali poruszanych zagadnień, jeśli chodzi o 2-letnie studium, a powiedzmy 3.5-roczne studia inżynierskie, niemniej dało mi to jakieś podstawy teoretyczne.
Siłą rzeczy część z tej wiedzy w praktyce poszerzyłem (szczególnie, jeśli chodzi o bazy danych i programowanie), do tego dochodzi zamiłowanie do komputerów od dziecka (pierwszy komputer miałem w wieku 13 lat, w 1990 roku

).
Odnośnie drugiej części pytania: jako webdeveloper pracuję od ponad czterech lat, przez trzy i pół roku w różnych agencjach interaktywnych i jako freelancer nad typowo CRUD-owymi serwisami. Od pół roku pracuję jako programista w Wirtualnej Polsce, co niejako w naturalny sposób "wymusza" na mnie stopniową przesiadkę na Javę (gdyż jest to technologia szeroko tu wykorzystywana), poznawanie technologii związanych z JavaEE, serwerami aplikacji, bazą danych Oracle itp. i w naturalny sposób pozwala mi rozwijać się w nowych dziedzinach, dotychczas dla mnie nieosiągalnych ze względu na profil realizowanych projektów.
Następnym moim etapem zawodowym będzie naturalna "przesiadka" na Javę, przy czym nie mam zamiaru tracić kontaktu z PHP, bo lubię ten język, podobają mi się możliwości, jakie daje w procesie tworzenia serwisów internetowych, a dominacja w internecie platformy Apache+MySQL+PHP pozwala być spokojnym o pracę przez najbliższe lata