Potrzebuje zrobić coś w tym stylu , sortowanie listy np takiej:
To ma być coś w stylu kategorii i podkategorii chodzi o to żeby można było wziąć chwycić jakiś podkategorie lub grupę kategorii i przenieść ją do innej kategorii lub podkategorii, chwytanie opanowałem działa mi ok zrobione jest tak:
$(function() { $('#sort li').draggable({ revert: true, cursor: 'move', }); $('#sort li').droppable({ drop: function(){alert(this.id);} }) })
li tu zaczynają się schody, na początek dodam że nie znam javascript'u jakoś bardzo dobrze można powiedzieć, że dopiero zaczynam się z tym bawić więc proszę o takie bardzo proste i szczegółowe odpowiedzi będę wdzięczny.
Pierwszy problem to taki, że nie ważne gdzie przeniosę dany element alert zawsze zwraca mi id "A1" pierwszego bloku :/
kolejny problem to nie mam pojęcia jak to tam przenieść.
Ten link co podałem u góry niby załatwia sprawę, ale tam nie mogę się w tym połapać a poza tym wolał bym to napisać od zera i zrozumieć jak to działa i o co tam chodzi a nie bezsensu kopiować cały kod i adaptować go tak żeby działał u mnie na www.
Pozdrawiam
zaajcu

Trochę sobie poradziłem.
Mam natomiast dalej problem z tym w droppable alert wyświetla mi zawsze to A1 :/ a nie ten obiekt na który położyłem inny obiekt. :/
jak to naprawić

dobra problem rozwiązany