Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pobieranie i przetwarzanie danych z 2 tabel
Forum PHP.pl > Forum > PHP
DiKey
Witam, chcę wybrać dane z dwóch tabel, które mają jedną kolumne wspólną, układając je wg danych liczbowych w jednej z tabel.
Pierwsza tabela:
Kod
Name | Points | other1

Druga tabela:
Kod
Name | other2 | other3

Próbowałem coś ułożyć, ale wychodzi błąd.
Kod
SELECT * FROM tabela1 AS a, tabela2 AS b ORDER BY tabela1.points DESC LIMIT 0, 10

ale chyba nawet jakbym coś uzyskał to nie było by to co potrzebuje.
Wynik później będzie przetwarzany w pętli i tutaj nie wiem jak operować na takich danych dwóch tabel, to będą tablice:
Name = ktoś,
points = 150,
other1 = value1,
other2 = value2,
other3 = value3
czy jakoś inaczej? Jeśli inaczej to jak wyświetlać dane - $result[a]['points'] itd?
5k7
wydaje mi sie że musisz miec join na druga tabele, wynik jest jeden wiec nie mozesz sie odwołać w tablicy wynikowej ->[a]
Indeo
Służą do tego instrukcje JOIN. Pole łączące w tym wypadku przynajmniej po jednej stronie powinno być kluczem unikalnym, a napewno indeksem.

select T1.klucz,T1.pole2,T2.pole3 from tabela1 T1 inner join tabela2 T2 on T1.klucz=T2.klucz

lub mysql'owo:

select T1.klucz,T1.pole2,T2.pole3 from tabela1 T1 inner join tabela2 T2 using(klucz)

Zawsze musisz miec wyobrażenie o konsekwencjach sprzeżenia (każdy z każdym itd).

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.