misty
30.11.2011, 13:18:06
Czesc, mam prosta funkcje do walidacji:
public function checkSimpleField($value) {
$safeChars = false;
$pattern = "/^[a-zA-Z0-9-,_ ()]+$/";
$safeChars = true;
}
return $safeChars;
}
Dziala ok, ale ja bym chciala dostac jeszcze jakos nielegalne znaki (czyli te spoza $pattern) ktory wystapily. Czy jesli $value bedzie mialo wartosc: ";";; no to jak wykryc ze to wlasnie ";";; sa tymi niedozwolonymi znakami? Mam nadzieje ze rozumiecie o co mi chodzi.
pzdr,
misty
thek
30.11.2011, 13:59:22
Problem w tym, że byś musiała znaleźć wszelkie możliwe wystapienia funkcji sprawdzającej, bo skończy się przebudową lekką tego co funkcja zwraca. W chwili obecnej masz zwracane true lub false... A powinno w przypadku wykrycia znaków niewłaściwych zwrócić także to, co uznało za nieprawidłowy wedle Twojego pomysłu. Możesz to rozwiązać na 2 sposoby:
- lekka przebudowa obecnej funkcji, która po prostu ze stringa bazowego usunie poprawne znaki
- większa, która zadziała na "odwrotnej" zasadzie niż obecna, bez użycia preg_match, ale z użyciem preg_replace.
Skupię się na tym drugim (bo pierwsze też można prosto z użyciem preg_replace osiągnąć).
- bierzemy string bazowy,
- usuwamy z użyciem preg_replace wszystkie prawidłowe znaki (zamieniamy je na pusty string),
- jeśli ostateczny string jest pusty, zwracasz że wszystko OK
- jeśli ostateczny string nie jest pusty, to znaczy, że złapał niedozwolone i zwracasz sygnał błędu + możesz zwrócić dodatkowo string pozostały z operacji usuwania... Zauważ, że teraz musisz w funkcjach walidujących uważac CO zwraca sprawdzenie. Jeśli będzie to dana złożona (tablica lub obiekt) mamy do czynienia z błędem. Jeśli bool, to niemal na mur beton będzie to powodzenie.
Możesz dla jednolitej struktury zwrócić od razu daną złożoną, gdzie pierwszy parametr będzie oznaczał powodzenie lub nie, a drugi ewentualną pozostałość po czyszczeniu z dozwolonych (co jest IMHO prostsze do implementacji w już istniejącym kodzie). By było ładniej z pozostałością, możesz przykładowo użyć count_chars ( $pozostałe , 3 ), co zwróci od razu te znaki już jako unikalne, niezależnie od ilości wystąpień.
misty
30.11.2011, 14:47:25
czesc, pomysly sa spoko-ale sprowadza sie to do mojego poczatkowego pytania - jak wykryc znaki? zeby zrobic str_replace - to przeciez musze wiedziec czego str_replace - awiec musze mu podac poprawne/niepoprawne znaki jako argument. Majac String:
124iyjhgfyhr;0989ug
jak ja moge wykryc ze poprawne to sa 124iyjhgfyhr0989ug ?
rozumiesz o co mi chodzi?
Przyrzalam sie blizej temu preg_replace i majac taki kod:
$pattern = "/^[a-zA-Z0-9-,_ ()]+$/";
$replace = "";
$subject = "this is only a test ?";
to mi nie zadziala jak powinno. zwroci mi "this is only a test ?". A wg tego powinien chyba zwrocic sam '?'
W dokumentacji pisza:
If matches are found, the new subject will be returned, otherwise subject will be returned unchanged or NULL if an error occurred. czyli on nie znajduje matches? czy on traktuje $subject jako calosc, tzn szuka matches dla calego $subject? No bo ja potrzebuje czegos co by sprawdzalo znak po znaku..
redeemer
30.11.2011, 16:09:13
A może:
function checkSimpleField($value) {
$safeChars = true;
$pattern = "/[^a-zA-Z0-9-,_ ()]+/"; // tu negacja wyrazenia
var_dump($matches); // moze z tym cos zrobisz $safeChars = false;
}
return $safeChars;
}
abort
30.11.2011, 20:51:39
1. Ty definiujesz, które znaki są prawidłowe
2. masz funkcję, która ma jedną wartość jako parametr, jak również zwraca jedną wartość
Rozumiem, że funkcja zwróci true, jeśli parametr zawiera tylko i wyłącznie poprawne znaki i false jeśli parametr będzie zawierał choć jeden niepoprawny znak, to zaczynam się zastanawiać, jak z funkcji (skonstruowanej jak na listingu) chcesz zwrócić listę niepoprawnych znaków zawartych w parametrze?
Po mojemu masz dwa rozwiązania:
1. zwracasz tablicę zawierającą dwa elementy
2. przekazać do funkcji parametr przez referencję - ale to zniszczy wartość oryginalną, także poza funkcją
3. zwrócić listę znaków niedozwolonych i poza funkcją testować, czy ciąg znaków jest pusty (i wtedy mamy TRUE) czy nie (dostajemy FALSE) - ale to jest dodatkowy narzut przy teście, np. na wykonanie funkcji strlen
Który wybierzesz - zależy od Ciebie.
misty
1.12.2011, 07:44:34
@abort - nie chodzilo mi o rady jak zmienic funkcje, czy ma ona zwracac false, true, dwie wartosci czy 10. Umiem sobie zmodyfikowac kod tak, by dzialal jak potrzebuje. To o co pytalam, to jak ZNALEZC niewlasciwe znaki.
redeemer - dzieki, wlasnie tego szukalam!

pzdr,
misty