Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Potrzebuję opinii
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Yogin
Witam, w chwili obecnej uczę się języka php z książki Head First PHP & MySQL. Edycja polska (Rusz głową!) , kończę ją czytać jak na razie przez całą książkę można powiedzieć szło mi w miarę dobrze z rozumieniem zagadnień zawartych w niej i teraz tu nasuwa się moje pytanie jaką książkę polecacie mi do dalszej nauki (słyszałem że ta którą mam zawiera jedynie niektóre możliwości PHP, jest po prostu dla laików takich jak ja) oraz jak mogę ćwiczyć moje umiejętności w tym języku? Chciałbym dalej rozwijać swoją wiedzę w PHP, jak i również w MySQL. Chce zaznaczyć że jestem całkowitym samoukiem, ale z dużymi chęciami zdobywania wiedzy. ;-)

Próbowałem znaleźć coś na forum ale bardzo dużo jest opinii na temat książek i za bardzo nie wiem co wybrać a nie chcę kupować w ciemno, ponieważ do najtańszych nie należą oraz poszukuje takich które dadzą mi jak największą wiedzę. Słyszałem że może również przydać mi się znajomość JavaScript i Framework (nie mam o nim zielonego pojęcia tak szczerze mówiąc, jedynie co o nim wiem to tyle co wyczytałem tutaj Temat: Framework Co to jest). Co o tym sądzicie?

Czekam na konkretne opinie, za które już teraz dziękuję.
CuteOne
Jeżeli poznałeś podstawy - zmienne, warunki logiczne, pętle, podstawowe operacje na plikach i bazach danych, odbieranie danych z formularzy/urli itp. - i potrafisz z pomocą książek / tutoriali / manuala napisać prosty kod np. kalkulator to najgorsze masz już za sobą smile.gif Co dalej? Hmm trening i poznawanie nowych funkcji a potem przejście na wyższy stopień wtajemniczenia... OOP

Jako dobry trening:
- napisz panel logowania z użyciem bazy MySQL**
- napisz wyżej wymieniony kalkulator(operacje dodawania i odejmowania) używając do tego formularza*
- pobierz z neta przypadkowy plik .csv i za pomocą PHP zapisz jego zawartość do bazy danych tak aby każdy wiersz odpowiadał rekordowi w bazie a każda komórka kolumnie***
- za pomocą PHP wylosuj 5 liczb z przedziału 1-10 tak aby żadna z nich się nie powtórzyła**

Poziom skomplikowania:
* łatwe
** średnie
*** średnio -> trudne

Co do używania freamworków.. dom buduje się zaczynając od fundamentów nie od dachu smile.gif
Yogin
Nie chcę zakładać nowego tematu więc napiszę tutaj na czym polega problem.

Zrobiłem prosty kalkulator i wszystko działało by dobrze gdyby nie jeden problem, a mianowicie gdy biorę oblicz to wyświetla mi się "Wynik działania wynosi ____"(i tutaj jest puste pole, nie ma nic), gdy sprawdziłem to na serwerze xaa.pl, to wszystko działa dobrze, czyli jest wyświetlana wiadomość np. "Wynik dział‚ania wynosi 3."

Błąd występuje na localhost, stwierdziłem że to jest najlepsze miejsce na moje testy. Aha jeszcze jedna rzecz pracuje na Linuxie Ubuntu, nie używam żadnych programów serwerowych typu XAMPP, WebServ, itp. Podejrzewam że jest to spowodowane jakąś złom konfiguracją w php.ini. Liczę na Was.

Dołączam pliki na których zrobiłem kalkulator.

1. <FORM METHOD="post" ACTION="dzialanie.php">
  2. Liczba 1: <INPUT TYPE="text" NAME="l1" SIZE="10">
  3. Liczba 2: <INPUT TYPE="text" NAME="l2" SIZE="10">
  4. <INPUT TYPE="radio" NAME="dzialanie" VALUE="dodaj">
  5. <INPUT TYPE="radio" NAME="dzialanie" VALUE="odejmij">
  6. <INPUT TYPE="submit" VALUE="Oblicz">

1. <?php
  2. if ($dzialanie == "dodaj") {
  3. $wynik = $l1+$l2;
  4. }
  5. if ($dzialanie == "odejmij") {
  6. $wynik = $l1-$l2;
  7. }
  8. echo "Wynik działania wynosi $wynik";
  9. ?>

nospor
register_globals

Do zmiennych z forma odwołujemy się tak:
$_POST['zmienna']
a nie
$zmienna
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.