Opinia bez argumentów jest nic nie warta... A teraz argument - nie jest w tym nic złego ponieważ to bardzo wygodna konstrukcja. Aktualnie zajmuje 2 miejsce z najszybszych metod sprawdzenia czy wartość jest prawdziwa. Jednakże jeżeli chcesz sprawdzić czy tablica jest pusta to najwydajniejszą opcją jest
Podanie wartości 0 to nie jest podanie wartości? Co śmieszniejsze, takie przykłady wykorzystania empty pojawiły się nawet w książce ojca PHP. Przepraszam, ale dla mnie to jest naprawdę padaka.
by_ikar
5.12.2011, 08:57:31
Zamiast implode możesz sobie to strzelić poprostu w foreach:
W przypadku pustej tablicy foreach zwyczajnie nie wykona żadnej pętli, zapakować to w jakąś funkcje i po sprawie
croc
5.12.2011, 12:05:37
Dziękuję, ale:
Cytat(croc @ 4.12.2011, 22:50:11 )
Oczywiście nie pytam jak osiągnąć taki efekt tylko czy jest do tego elegancka metoda bez żadnych foreachów ani implode + dopisanie na końcu.
Cytat(by_ikar @ 5.12.2011, 08:57:31 )
Zamiast implode możesz sobie to strzelić poprostu w foreach
kamil4u
5.12.2011, 12:10:08
No to już dostałeś odpowiedź. Nie ma takiej funkcji - użyj implode! Czego jeszcze od nas oczekujesz?
nospor
5.12.2011, 12:10:25
Odopowiedź na Twoje pytanie: bardziej eleganckiej metody od foreach nie ma. Czy ta odpowiedź cię satysfakcjonuje?
croc
5.12.2011, 13:27:23
Tak. Pytałem, bo array mają wiele przeróżnych funkcji, więc może i taka by się znalazła. A chodziło mi konkretnie o wrzucanie ciągu " = ?, " do zapytań w PDO na podstawie tabeli zawierającej pola i nowe wartości do nadpisania.
by_ikar
5.12.2011, 14:51:28
Powiem ci szczerze że tak czy siak musiałbyś użyć foreach z prostego powodu. Nie tylko z jednego operatora w przypadku where się korzysta, są jeszcze inne operatory (!=, >= itp) więc w tym foreach dodatkowo wstawisz sobie jeszcze sprawdzanie czy ktoś umieścił jakiś operator, jeżeli nie dopiero wtedy dajesz standardowy operator. No o ile podobnie chcesz to zrobić jak w przypadku kohany: http://docs.kohanaphp.com/libraries/database/builder#where
croc
5.12.2011, 18:59:06
Przy update'ach raczej nie potrzebuję innych operatorów. Przyjąłem do wiadomości, że nie ma innej metody.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.