Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Strona w php z płytki?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
zephyr7
Mam stronę internetową w PHP z MYSQL,

1) czy da się jakoś nagrać ją na płytkę i odtworzyć z płytki?

2) pytanie luźniej związane z PHP smile.gif Powiedzmy, że chciałbym stronę otworzyć w przeglądarce Chrome portable - czy można tą przeglądarkę legalnie rozpowszechniać i nagrywać ją np. na płytę z katalogiem?
yoltz
Tak wersje statyczną smile.gif możesz nagrać na płytę.
Czyli odpalasz strone w FF Plik->Zapisz jako... i to co zapiszesz nagrywasz na płycie.
Chyba że potrafisz skonfigurować na płycie serwer mysql + serwer www oczywiście z obsługą php.

Jeśli potrafisz chętnie dowiem się jak biggrin.gif

Edit. Co do Chrome to nic mi nie wiadomo żeby za korzystanie z przeglądarki trzeba było odprowadzać jakieś opłaty, ale jak już musisz chętnie podam Ci swój numer konta smile.gif
by_ikar
Panowie, dorzucenie rss planeta.php.pl do chociażby przeglądarki, lub raz na jakiś czas sprawdzenie wpisów agregowanych przez plenete nie powinno być dla nikogo problemem, a niekiedy można poczytać o ciekawych rzeczach. Proszę bardzo: Jak przy pomocy Nginx zrobić przenośny serwer PHP (tylko Windows)
!*!
Pytanie jaki jest sens odpalania serwera na pendrive. Zleceniodawca nie ma netu w pracy, aby zobaczyć to w wersji online? wink.gif

Jak masz system linux zainteresuj się poleceniem wget, pobierze i zapisze stronę jako html w całości z obrazem i odpowiednimi ścieżkami.
by_ikar
Cytat(!*! @ 5.12.2011, 11:49:38 ) *
Pytanie jaki jest sens odpalania serwera na pendrive. Zleceniodawca nie ma netu w pracy, aby zobaczyć to w wersji online? ;)

Jak masz system linux zainteresuj się poleceniem wget, pobierze i zapisze stronę jako html w całości z obrazem i odpowiednimi ścieżkami.

Sens jakiś jest, czasami ktoś wymaga stworzenia coś w stylu desktopowej aplikacji, albo stworzenia strony, powiedzmy prywatnej bazy klientów, której nie chcemy zostawiać od tak na komputerze, czy umieszczać na serwerze. Zrobienie takiej aplikacji w php jest w sumie dość tanie i niekiedy proste rzeczy można samemu wykonać na swoje potrzeby. Kiedyś znajomemu coś podobnego pomagałem robić, początkowo bawił się w exelu, potem w accesie, i średnio mu to wychodziło, a jak chciał desktopową aplikacje, to ceny go trochę zniechęciły, jak na użytek prywatny.
zephyr7
w sumie macie rację...

Ciekawe tylko, jak uruchomić stronę w trybie Full-Screen?

dodać w autorun skrót do explorera z parametrem -k http://....nazwa strony.html ?
!*!
Faktycznie, o tym nie pomyślałem.

A jeśli chodzi o fullscreen, to zastosuj do skrótu parametr "-kiosk" lub -start-maximized". Działa też w Operze.
Ewentualnie dopisz o ile na windows masz taką możliwość, te parametry do "skrótu aplikacji".
zephyr7
mały update: Google nie rozwija Chrome portable, nie można też dodawać tej przeglądarki do swoich projektów.

To znaczy, jeśli macie katalog produktów, nie możecie dograć na płytce chrome i jej rozpowszechniać.
!*!
To użyj Chromium. Poza tym gdzie to jest napisane?
by_ikar
http://www.server2go-web.de/ tam w jakimś pliku ini, wystarczy że dopiszesz kiosk w ustawieniach wielkości okna. Po zamknięciu tego okna, zamyka się aplikacja, ogólnie całkiem fajna sprawa.
zephyr7
a czy to można rozpowszechniaćquestionmark.gif?
by_ikar
Na stronie głównej przecież masz licencje wink.gif możesz używać i rozpowszechniać, jeżeli chcesz użyć tego komercyjnie to musisz wpłacić dotacje.

EDIT: huh, zapomniałem praktycznie o dość istotnej rzeczy.. W przypadku kiedy chcesz wrzucić taką stronę na płytę, to masz jedno poważne ograniczenie - brak możliwości zapisu, jedynie odczyt.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.