Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pisanie specyfikacji
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
acztery
Hej,

Pisał ktoś z was ostatnio specyfikację do dużego projektu it? Może by mi udostępnił w celach edukacyjnych.

Ps. Ile kosztuje takie coś w ogóle (liczę ze ok 50 stron a4 ok. 200 godzin)
A i ile może kosztować research rynku stron www z danej branży
!*!
Specyfikacji raczej nikt Ci nie udostępni, ponieważ często jest ona powiązana z umową, tajemnica handlowa i takie tam... Zależy co ma w sobie zawierać, ile stron (choć tego akurat się tak nie liczy). Może też być częścią negocjacji, więc może być za darmo. Ceny porządnego audytu, bez lania wody, są różne 300-500zł w górę.
acztery
Proponowano mi kilka razy więcej a odmówiłem. To miała być spec. tech. + lekki research. Założenia samej bazy danych robił bym pewnie dobre kilka dni ...
vokiel
Każde zlecenie można rozliczać na 2 sposoby: od godziny, od projektu. Przy rzeczach powtarzalnych łatwiej jest określić wymagania czasowe, szybciej się robi te same rzeczy - więc można liczyć od całości, bo zwykle się na tym wyjdzie lepiej. Przy zleceniach trudnych, nietuzinkowych, w których może się pojawić dużo niespodziewanych przeszkód lepiej rozliczać się za czas pracy.

Znormalizowany maszynopis to 1800 znaków razy 50 stron daje 90k znaków. Samo przepisanie tego to już sporo pracy, dochodzi do tego wymyślenie struktury, zawartości itd. Nawet jeśli to zajmie te 200 godzin, to nie wyobrażam sobie za to stawki 1 000 zł, wychodzi 5zł/godz. No chyba, że raport generowany jest automatycznie.
ixpack
... a mi się nasuwa pytanie: A co jeżeli specyfikacja nie spełni warunków zleceniodawcy? Rozumiem trzeba konsultować na bieżąco, ale to też czas i nerwy?
acztery
jasne, że konsultować..
!*!
Bez konsultacji raczej się nie pracuje wink.gif to wszytko powinna zawierać umowa, w której zazwyczaj są wyszczególnione etapy realizacji.
acztery
spoko dzięki, już nie aktualne zrezygnował ze zlecenia. nie kalkulowało mi się.

Pozdro.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.