<?php require 'polacz.php'; ?> <form enctype="multipart/form-data" action="przyklad.php" method="POST"> <input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="3000000" /> obrazek: <input name="nazwapliku" type="file" /> <br/> zawodnik: <select name="idzawodnik"> <?php $sql2 = "SELECT * FROM zawodnik"; { echo '<option value="'.$Wiersz1['idzawodnik'].'">'.$Wiersz1['imiezawodnik'].' '.$Wiersz1['nazwiskozawodnik'].'</option>'; } ?> </select><br /> <br /> <textarea name="opis">opis</textarea><br /> <input type="submit" name="dodaj" value="dodaj zdjecie" /> </form> <?php $uploaddir = 'test/'; { $nazwapliku = $_FILES['nazwapliku']['name']; $opis = $_POST['opis']; $zawodnik = $_POST['idzawodnik']; if($nazwapliku && $opis && $zawodnik) { $sql1="INSERT INTO zdjecia SET idzawodnik='$zawodnik'"; //nazwapliku='$nazwapliku', opis='$opis', <----- to sobie dałem w komentarz bo chciałem sobie to zachowac by puźniej nie przepisywać ręcznie if($ins) { //tu jeszcze chyba coś dać ale nie wiem dokładnie jak to będzie } else { } } } } else { } } ?>
ten kod prawie działa tylko przy warunku dodawania coś pozmieniać czy dodać trzeba. Ma mi tu dodać najpierw danego zawodnika w tabeli zdjęcia a potem w tabeli danezdjęcia ma mi dodać opis,idzdjecia(automatycznie dodaje odpowiednie id dla danego zawodnika),nazwapliku i mam pytanko:co tu mam niby dodać żeby automatycznie w 1 formularzu te rekordy mi dodały