Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mam pytanie Jak ograniczyć ilość wyświetlania newsów???
Forum PHP.pl > Forum > PHP
baron
Jak ograniczyć ilośc wyświetlania newsów na mojej stronie, chodzi mi o to żeby np nie było więcej newsów niż 5 niech ktoś mi napisze jakiś kod i powie gdzie go wstawić plizzzzzzzzz z góry dzięki rolleyes.gif
Mistycus
Nie mogę Ci zabardzo pomóc nie znając twojego skryptu. Najlepiej funkcję wyświetlającą newsa ujmij w jakąś pętlę, np.:
Kod
ilosc_newsow=0;

while(ilosc_newsow<5){

[color=red]Tu daj funkcję wypisującą nowego newsa[/color];

ilosc_newsow++;

};

Powodzenia 8)
steru
parse error - za klamerka nie dajemy ;
Mistycus
Cytat
parse error - za klamerka nie dajemy ;

Średnik powinien tam być, gdyż oddziela on to polecenie od następnego laugh.gif

Parse error związany jest w tym przypadku z tym, że nazwy zmiennej nie rozpocząłem znakiem $ - to przyzwyczajenie do JavaScriptu :oops:

Prawidłowy kod powinien wyglądać następująco:
Kod
<?

$ilosc_newsow=0;

while($ilosc_newsow<5){

[color=red]//Tu daj funkcję wypisującą nowego newsa[/color]

$ilosc_newsow++;

};

?>
baron
NEWS 1.02
©opyright 2000
by Grzegorz Plebański
http://ygreg.and.pl
email: ygreg@and.pl

Prosty skrypt do obsługi informacji o nowościach.

zawiera on takie pliki jak: wyswietl.php3 admin.php3 inc.php3 oraz katalog newsdata jak możecie to powiedzcie gdzie to mam powklejeć bo narazie raczkuje w php laugh.gif Z GÓRY DZIĘKI PANOWIE!!!!
baron
wpisałem tak:

<?
$ilosc_newsow=0;
while($ilosc_newsow<5){
include("wyswietl.php3");
$ilosc_newsow++;
};
?>

-i dalej pokazuje wszystkie newsy!
Mistycus
Tę pętlę prawdopodobnie musisz umieścić gdzieś w pliku wyswietl.php3 :?
Poczekaj chwilę, to ściągnę ten skrypt i spróbuję coś wykombinować rolleyes.gif
baron
kozacko dzięki stary laugh.gif
Mistycus
Niestety, ale skrypt, który ściągnąłem z pod adresu: http://ygreg.and.pl/php/skrypty/news/news.zip u mnie nie działa. Przejrzałem jednak pliki, które tam są i w inc.php znalazłem pętlę:
Kod
while(!feof($file)&&$n<5)

{

$tytul=fgets($file, 10000);  

$data=fgets($file, 10000);  

$id=fgets($file, 10000);  

if($tytul)

echo("$data<BR><B><A HREF=wyswietl.php3?wid=$id>$tytul</A></B><BR><BR>");

$n++;

}

Jak widać, pętla powinna być wykonywana tak długo, jak $n będzie mniejsze od pięciu. W takim razie nie widzę problemu - chciałeś wyświetlać 5 postów, to będzie Ci wyświetlało. Spróbuj jednak wykorzystać plik inc.php3 zamiast wyswietl.php3 (tak zresztą jest napisane w opisie skryptu, który ściągnąłeś) :wink:.
baron
A jak bym chciał żeby plik wyświetl ograniczał sie do 5 newsów to co musiał bym tam zrobić?questionmark.gif jak byś mógł sprawdzić 8O
baron
A jak bym chciał żeby plik wyświetl ograniczał sie do 5 newsów to co musiał bym tam zrobić?questionmark.gif jak byś mógł sprawdzić
Seth
baron skad(winksmiley.jpg) te dwa posty. Moze tak bys usuwal jak widzisz, ze sie powtorzyly angrysmiley.gif
baron
z pliki inc skopiowałem pętle i ją powstawiałem odpowiednio do pliku wyświetl no i woala! laugh.gif aha i sory za te dwa posty
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.