Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] Techniki rozpoznawające obrazek
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Dominator
Witam

Uczę się Javascriptu. Mam do was pytanie - jakie biblioteki muszę poznać aby napisać tzw. OCR ( techniki które "czytają" obrazek; np.: jeśli mam na obrazku liczby 18+12 to chcę aby wpisał wynik tego dodawania do pola. )

Magic WWW
Że tak spytam sporadycznie, w jakim celu Panu ta wiedza potrzebna?
Dominator
Po prostu chcę się nauczyć. Jest to w celu nauki.
kamil4u
Potrzebujesz znać canvas, żeby odczytać parametry obrazka i podstawy z AI( sztucznej inteligencji ), żeby wybrać "literki" i zrozumieć co one oznaczają. Kiedyś ktoś napisał skrypt w JS, służący do rozczytania kodu z bodajże magaupload-u - poszukaj to może coś się na tej podstawie nauczysz. Tu jeszcze inny skrypt, który potrafi coś wyłowić: http://jsnews.pl/2010/11/02/rozpoznawanie-...w-roli-glownej/

--edit--
Co do AI, to musisz zastosować odpowiednie filtry, żeby poprawić obrazek, czyli żeby kontury literki były czytelniejsze. W sumie w tym wypadku już są, ale przy innych trzeba by się było trochę pobawić. Akurat ten obrazek jest dość prosty i literki mają względnie stałą wielkość i są względnie pod normalnym kątem. Dlatego tworzysz tablicę z literkami, że np. literka "A" to:
Kod
var a = [[0,0,1,0,0],
         [0,1,0,1,0],
         [0,1,1,1,0],
         [0,1,0,1,0]
        ]

I próbujesz przydzielić tym czarnym punktom( konturom ), właśnie takie wzory. Ponieważ to może być zawsze trochę różne, robisz tabelę prawdopodobieństwa dla każdej literki i dopiero wtedy wybierasz odpowiednią z nich. Co do szczegółów to... kup sobie książkę wink.gif

Pozdrawiam
qrooel
Też chętnie dowiem się jak się czyta obrazki. ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.