Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Wyciąganie z dwóch tabel
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
KrzysiekKCN
Cześć wam,
czy mógł bym prosić o podpowiedź jak wyciągnąć wszystkie potrzebne mi dane.

Otóż mam 2 tabele:
1: id, nazwa, kolor, batch, box, ilosc
2: id, nazwa

gdzie 2.id == 1.nazwa
i z formularza wysyłam posta, który ma być dobrany z tych dwóch tabel, wszystkie dane z tabeli 1 są wyszukiwane, a z tabeli 2 można go wyświetlić, ale tylko te które zostały dopasowane przez 1.

Jeżeli np. mam
tabela 1:
1, 1, red, #dde, s2, ilosc
tabela 2:
1, marka

i wyszukam jedną z wartości tabeli 1
to otrzymam:
1, 1 marka, red, #dde, s2, ilosc

jednak gdy wyszukam: marka
nie otrzymam nic, a chciał bym żeby gdy wyszukuje z 1 wyswietalo mi wszystkie ładnie i dopasowywało pod 1.nazwa 2.marka

a gdy wyszukam markę dopasowała wszystkie rekordy z 1

mój kod to:
$search = $_POST['wlasny'];
$search =trim($search);
$zapytanie="select * from produkt left join marka on produkt.nazwa = marka.id Where nazwa Like '%{$search}%' Or kolor Like '%{$search}%' Or batch Like '%{$search}%' Or box Like '%{$search}%' Or ilosc Like '%{$search}%'";

Czekam na podpowiedzi, i życze wszystkim Wesołych Świąt

jaslanin
Spróbuj czegoś takiego:

Kod
$zapytanie="select * from produkt left join marka on produkt.nazwa = marka.id Where marka.nazwa Like '%{$search}%' Or kolor Like '%{$search}%' Or batch Like '%{$search}%' Or box Like '%{$search}%' Or ilosc Like '%{$search}%'";

masz dwie kolumny o nazwie "nazwa" i mysql wybiera tą pierwszą tj. z tabeli produkt, zamiast z tabeli marka. Więc musisz mu jednoznacznie wskazać o co Ci chodzi.

1. Następnym razem podawaj kod SQL bazy danych z przykładowymi wpisami bo nie bardzo komukolwiek chce się czytać to co napisałeś, bo jest to niewygodne.
2. kod powinien być w tagach CODE
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.