Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Sprawdzanie czy skrypt ma dostęp do bazy danych oraz wyświetlenie wersji php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Raven1122
Witam, mam takie pytanie. Próbuję stworzyć instalację skrypt i chcę pokazać użytkownikowi wersję php na jego serwerze oraz czy skrypt ma możliwość połączenia z MySQL oraz czy MySQL występuje. Jakimi funkcjami mogę to sprawdzić? Próbowałem coś z phpinfo ale mi nie wyszło ;p
Mam na myśli takie coś jak jest w instalacji phpbb3
Crozin
Wersja PHP: phpversion.
Możliwość połączenia z bazą danych: extension_loaded + pdo_mysql.
Poprawność danych do połączenia możesz sprawdzić... próbując się połączyć z bazą.
Raven1122
mozna jakis przyklad do uzycia? probowalem phpversion(); samo phpversion i phpversion w echo i nic nie dziala

z php dalem rade jeszcze tylko mysql
Korab
  1. if (!mysql_connect('localhost','root','')) echo 'Nie można się połączyć z bazą!';
  2. else echo 'Połączenie z bazą możliwe';

To dla konta root bez ustawionego hasła (domyślna konfiguracja lokalnych serwerów). Jeżeli masz inne dane dostępowe, to sobie zmień.
jacke
  1. $host = 'localhost';
  2. $username = 'root';
  3. $password = '';
  4. $database = 'db';
  5.  
  6. $connection = @mysql_connect($host, $username, $password)or die("ERR: ".mysql_error());
  7. echo "Server OK!<br />\n";
  8.  
  9. $db = @mysql_select_db($database, $connection)or die("ERR: ".mysql_error());
  10. echo "Database OK!<br />\n";

Ja zawsze używam powyższego :Q
Raven1122
jeszcze jedno pytanie. jak sprawdzic czy mysql jest uruchomiony?
mam cos takiego:

ale to nie zwraca żadnej wartości, a ja chcę wyświetlić tekst adekwatny do sytuacji
Niktoś
Ale taki bład Tobie prawdopodobnie zwraca przy @mysql_connect,kiedy nie można nawiązać połączenia z bazą.
Raven1122
ale to nie jest blad, ja chce uzyskac info czy mysql jest wlaczone na serwerze czy nie
Niktoś
Może to:
http://www.w3schools.com/php/func_mysql_get_server_info.asp
Raven1122
ale przeczytaj o co mi chodzi zanim napiszesz. JA CHCE SIE DOWIEDZIEC CZY SERWER MYSQL NA DANYM SERWERZE JEST WLACZONY LUB WYLACZONY.
Jak naraie mam takie coś, ale nie działa:

1. function getmysqlstatus(){
  2. echo("<font color='green'>MySQL Aktywny</font>");
  3. }
  4. else {
  5. echo("<font color='red'>MySQL Nie jest Aktywny</font>");
  6. }
Korab
  1. if (!extension_loaded('mysql')) echo 'Mysql nieaktywny';
  2. else echo 'Mysql aktywny!';
Niktoś
Nie wiem w czym masz problem,jeśli nie uda się Tobie nawiązać połączenia z bazą ,to je prawdopodobnie nie ma,czyli jest wyłączona.
Zawsze możesz ,pobawić się w procesy systemowe,sprawdzać czy proces mysql jest uruchomiany,ale to przyrost treści nad formą.Życzę powodzenia.
Raven1122
ale mysql nie zwraca wartosci
Korab
Zwraca wartość BOOLEAN, TRUE albo FALSE.
U Ciebie mysql nie jest nawet wzięte w apostrofy.
Raven1122
echo extension_loaded('mysql'); zwraca nic wiec cos jest nie tak
surma
Bo funkcja zwraca wartość logiczną (czyi true lub false), której nie wyświetlisz przez echo()... Musisz skorzystać z instrukcji warunkowej
Raven1122
a wiec mam wlaczony mysql pomimo to i tak zwrocilo mi false, dlaczego?
surma
@Korab dał kilka postów wyżej gotowca, sprawdź, jaki daje on wynik
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.