Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Dodanie cyfr do bazy danych po zakończeniu czynności Javascript
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
JustHuman4
Witam. Napisałem skrypt w JS odliczający czas:

<script type="text/javascript">
var sec = 21;
function time() {
if(sec >= 0) {
sec--;
document.getElementById('czas').innerHTML=(sec >= 10)?sec:("0"+sec);
setTimeout("time();", 1000);
}
}
</script>

<body onload="time()">
<div id="czas"></div>
</body>

A teraz pragnę aby po zakończeniu tej czynności (dojściu do zera) dodały się cyfry do bazy danych. Jaśniej mówiąc tworzę punktację do gry. Najpierw buduje się budynek, a gdy już się on wybuduje, dodają się punkty do bazy danych.

Pozdrawiam i życzę wesołych świąt wink.gif
Crozin
Gdy dojdzie do zera przy pomocy AJAX-a wysyłasz do serwera żądanie, które odpala skrypt PHP aktualizujący bazę danych. Pamiętaj jedynie by po stronie PHP również odbywało się sprawdzanie czy upłynęło te 21 sekund.
JustHuman4
Cytat(Crozin @ 25.12.2011, 20:36:11 ) *
Gdy dojdzie do zera przy pomocy AJAX-a wysyłasz do serwera żądanie, które odpala skrypt PHP aktualizujący bazę danych. Pamiętaj jedynie by po stronie PHP również odbywało się sprawdzanie czy upłynęło te 21 sekund.

Można by prosić o ten skrypt AJAX? Z tym to u mnie słabo.

Pozdrawiam
bzeebzee
Może nie jest to twój problem ale obrazuje jak odpalic skrypta przy pomocy ajaxa

http://w3schools.com/ajax/ajax_aspphp.asp
JustHuman4
@Crozin
"Pomógł" dałem z zamachu... Masz szczęście. Czy może ktoś mi to jaśniej wytłumaczyć?

Pozdrawiam
Niktoś
Cytat
"Pomógł" dałem z zamachu... Masz szczęście

A TY masz google,to może najpierw naucz się nim posługiwać.Forumowicze dali ci linki więc szukaj pod hasłem Ajax.
Pawel_W
strzelam, że chcesz zrobić coś na podobieństwo OGame, Plemion itp. - tam jest to robione raczej na zasadzie odświeżenia strony, tzn. w Twoim wypadku gdy sec = 0 powinieneś wywołać window.location = 'adres.php' smile.gif
surma
Albo za pomocą suchego JS robisz to tak:

1. function sendGetRequest(url) {
  2.  
  3. var req = new XMLHttpRequest();
  4. req.open('GET', url);
  5. req.onreadystatechange = function (aEvt) {
  6. if (req.readyState == 4) {
  7. if(req.status == 200) {
  8.  
  9. // tekst zwrócony przez skrypt znajduje się w req.responseText
  10.  
  11. }
  12. }
  13. };
  14. req.send(null);
  15. return false;
  16. }

i wywołujesz tak:
sendGetRequest('adresurl');

albo za pomocą jQuery (oczywiście musisz wcześniej zaimportować bibliotekę). Tu masz dokumentacje + gotowe przykłady: http://api.jquery.com/jQuery.ajax/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.