Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Liczba jako nazwa tabeli w bazie mysql
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
norzep
Czy istnieje możliwość stosowania tabel w bazie mysql, których nazwy będą złożone wyłącznie z ciągu cyfr np: 123456? Jeśli tak, to co trzeba przekonfigurować?
Phpmyadmin takie tabele tworzy, ale też tylko ten program potrafi takie tabele przeglądać. Zapytania wysyłane przez skrypty php, czy też z konsoli np: select * from 123456; kończą się wyświetleniem error 1604
Jeśli dołożę do nazwy tabeli choć jedną literę, wszystko jest ok. Zależy mi na nazwach "liczbowych"
wookieb
Nie można. Poza tym po co?
Crozin
Zapewne wystarczy nazwę tabeli objąć "ciapkami": 123456 -> `123456`. Ale takie coś to wyjątkowo zły pomysł. Dlaczego w ogóle chciałbyś tak nazywać tabele?
wookieb
Cytat
Identifiers may begin with a digit but unless quoted may not consist solely of digits.

http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/identifiers.html
norzep
Po prostu te liczby mają dla mnie szczególne znaczenie i chcę je wykorzystać jako tytuły w tworzeniu raportów. No cóż. Chyba będę musiał poszukać innego rozwiązania. Dzięki za zainteresowanie tematem. Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.