Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odtwarzanie mp3 na stronie
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
matijas6113
Witam,
Czy da się odtworzyć plik mp3 przez javascript aby nie bawić się z jakimiś odtwarzaczami flash itp? Chodziło by mi o to aby na mojej liscie utworów na stronie przy każdym utworze z boku był przycisk play aby odsłuchać dana konkretną piosenke i fajnie by było gdybym mógł ten przycisk podmienic na obrazek. Szukałem w google ale nie znalazłem nic co by mi odpowiadało a nie wiem czy dobrym wyjsciem było by kopiowanie playera pare razy.

qrooel
http://www.jplayer.org/

Pierwszy link z google.
matijas6113
Własnie nie podchodzi mi ten player.... nie umiem go zmodyfikowac do tej listy mp3. Jak odwołać sie do konkretnej funckji play? albo coś? w linkach jest href="java script:;" - co to za odwołanie? Funkcja w której podana jest scieżka do mp3 jest wywołana nie wiem w jaki sposób... Nie ma jakiegos prostrzego rozwiązania?
kamil4u
Zrób w takim razi to sam: HTML5 i element audio i JS do obsługi tego. Trochę zabawy będzie, ale bez przesady - zależy co chcesz osiągnąć, ale prosty odtwarzać zrobić jest dość łatwo.
matijas6113
Wystarczy tylko przycisk play i stop przy każdym utworze do odsłuchania go. Mozna mieszać html5 w dokumencie html 4.01 transistional?
kamil4u
Można, ale nie powinno się.
matijas6113
rzeczywiście bardzo fajnie mozna to zrobić za pomocą html5 i javascript jednak mam pytanie czy użycie elementu <audio> ładuje plik mp3 odrazu w czasie ładowania przegląraki czy buforuje dopiero po naciśnięciu play?
kamil4u
Jak chcesz. Poczytaj w google o tym elemencie i zobacz na atrybut preload.

PS. Pewny nie jestem, bo nigdy tego nie używałem, ale tak jest na 90%
matijas6113
Ok, ale chyba jednak buforowanie jest po wywołaniu play.... pytanie mam jeszcze jedno, da sie ominąć fomat ogg? żeby odtwarzało mp3 w każdej przeglądarce? Bo jak widze to tylko tabelki podają jaki format przyjmują poszczególne przeglądarki;/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.