Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Wyszukiwarka rekordów z dwoch inputów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
RAV_8
Zacznę od listingu:
  1. function szukaj()
  2. {
  3. $this->nazwisko=trim($_POST['nazwisko']);
  4. $this->imie=trim($_POST['imie']);
  5. If (!$this->imie && !$this->nazwisko)
  6. {
  7. echo "Brak parametrów wyszukiwania";
  8. }
  9. else
  10. {
  11.  
  12. $wynikWyszukiwania = $this->pdo->query("SELECT imie, nazwisko FROM autorzy WHERE imie LIKE '%".$this->imie."%' OR nazwisko LIKE '%".$this->nazwisko."%'");
  13. foreach($wynikWyszukiwania as $row)
  14. {
  15. echo $row['imie'];
  16. echo $row['nazwisko'];
  17. }
  18. $wynikWyszukiwania -> closeCursor();
  19. }

Otóż problem polega na tym ,że wpisując w input (w formularzu sa dwa takie inputy) szukaną frazę za każdym razem bez znaczenia co wpiszę ,wyswietla mi wszystkie rekordy jakie znajdują się w bazie danych.
Docelowo chciał bym wyszukiwac rekordy w oparciu o input "imie" i input "nazwisko". Dla przykładu wpisuje jakieś imię do jednego inputa lub nazwisko do drugiego inputa albo oba na raz i wyszukuje rekordy spelniające kryteria.
Przypuszczam ,że błąd leży w samym zapytaniu, ponieważ gdy wygląda ono tak (bez operatora "OR" i zmiennej $nazwisko):
  1. "SELECT imie, nazwisko FROM autorzy WHERE imie LIKE '%".$this->imie."%'"

Input imię działa poprawnie, tzn. prawidłowo wyszukuje rekordy.

Jeśli niejasno się wyraziłem proszę mi to wytknąć ,postaram się napisać jaśniej. Proszę również o wyrozumiałość bo w temacie php jeszcze raczkuje.
JustHuman4
brakuje zamknięcia od jednej klamry "}". a reszta to nie za bardzo wiem tongue.gif
nospor
zapytanie masz budować dynamicznie w zależnosci od wypełnienia pól
http://nospor.pl/wyszukiwarka-zapytanie-za...d-warunkow.html
RAV_8
Dzięki o to właśnie chodziło;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.