Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]mysql_num_rows - zła interpretacja warunku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mody23
Witam!

Dlaczego, tutaj:

1. if ( $group_approve == '2' && $head_user_id == $id_usera || $group_approve == '2' && $userdata['user_level'] == ADMIN )
  2. {
  3.  
  4. $sql = 'SELECT g.*, c.head_user_id, u.username, u.user_id, u.user_level, u.user_jr
  5. FROM ' . USER_GROUP_COMMUNITY . ' g, '. GROUP_COMMUNITY .' c, '. USERS_TABLE .' u
  6. WHERE u.user_id = g.user_id
  7. AND g.group_community_id = '.$id_grupy.'
  8. AND g.user_approve = 2
  9. GROUP BY u.username';
  10. if ( !($result = $db->sql_query($sql)) )
  11. {
  12. message_die(GENERAL_ERROR, 'jakis error', '', __LINE__, __FILE__, $sql);
  13. }
  14. $countt = mysql_num_rows($result);
  15. while ( $row = $db->sql_fetchrow($result) )
  16. {
  17. $userek_id = $row['user_id'];
  18. $colored_username = color_username($row['user_level'], $row['user_jr'], $row['user_id'], $row['username']);
  19. $row_user_name = $colored_username[0];
  20. $who = '<a href="' . append_sid("profile.$phpEx?mode=viewprofile&amp;" . POST_USERS_URL . "=" . $row['user_id']) . '"' . $colored_username[1] . '>' . $row_user_name . '</a>';
  21.  
  22. if ( $countt == '0' )
  23. {
  24. message_die(GENERAL_ERROR, 'Brak użytkowników.');
  25. }
  26. else
  27. {
  28. if ( isset($_POST['accept']) )

warunek if w linii 22 cały czas uznawany jest za niespełniony? Echując zmienną $countt, zwraca mi 0, mimo to, jednak ten warunek jest niespełniany, a powinien być - dlaczego?
mortus
Może dlatego, że mysql_num_rows() zwraca 0 (liczba), a nie '0' (łańcuch znaków).
Mody23
Obecnie mam tak:
  1. if ( $countt == 0 )
  2. {
  3. akcja
  4. }

Jednak, warunek wciąż uznawany jest za niespełniony :/

OK, mam. Problem był w tym, że warunek był wewnątrz pętli. Po wyciągnięciu go z niej, wszystko ruszyło, dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.