Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Pisanie obiektowe
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Novy.
Mam pytanie dotyczące programowania obiektowego.

Warto się na nie przerzucić? Czytałem, że pozwala na lepsza orientacje w kodzie i na łatwiejsze użycie tego samego kodu.

Szczerze mówiąc jako, że ja jestem jeszcze amatorem, i do tej pory pisałem tylko i wyłącznie strukturalnie, a z klasami nie miałem praktycznie żadnej styczności, mam do was pytanie: Jakie zalety i wady ma pisanie obiektowe oprócz tego co napisałem wyżej?

Jak na razie strukturalnie mi się bardzo przyjemnie piszę, ale jeśli obiektowe jest lepsze to pora bym się za to zabrał.

Btw. nie wiem czy dobry dział na takie pytania smile.gif proszę jakiegoś modka o przeniesienie gdyby jednak nie ten wink.gif
lobopol
Pojęcie lepsze/gorsze jest ciężkie do sprecyzowania, część rzeczy szybciej napiszesz strukturalnie, a część obiektowo. Ale pisanie obiektowe ma kilka zasadniczych plusów:
-Łatwiejsze użycie tego samego kodu, jak dobrze zaplanujesz klasy i metody możesz używać bardzo łatwo takich gotowych paczek
-Lepsza organizacja kodu (mowa o dobrym kodzie) masz wszystko łatwiej dostępne szczególnie gdy używasz dobrego edytora kodu np. netbeans od razu wiesz jakie metody są dostępne dla danego obiektu
-Znacznie wygodniejsza praca grupowa
-Możliwość dziedziczenia
-Lepsze utrzymanie kodu
-Bez znajomości oop nawet nie myśl o użyciu jakiegokolwiek frameworka

http://php.pl/Wortal/Artykuly/PHP/Podstawy...ektowe-Dlaczego

No i oczywiście było już nie raz na forum smile.gif
piotrooo89
było nie raz na forum poszukaj, zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.