Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dowcipasy, bez przegięć proszę.
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Janusz1200
Logo na forum - moglibyście sobie darować darcie łacha z Bożego Narodzenia? Jak ktoś nie katolik, to mógłby uszanować katolików, przynajmniej w Polsce (gdzie tam ostatnio bomby podkładali muzułmanie w kościołach? W jakiejś Afryce?), a jak ktoś katolik, to informuję uprzejmie, że "Bug się rodzi - moc truchleje" - nie jest najwyższego lotu.
pedro84
Kto się najbardziej oburza? Ten kto żartów nie rozumie. Tak się mnie przypomniało...

Cytat
W jakiejś Afryce?

questionmark.gif
wookieb
Ej a sam używasz słownictwa "DoWCipasy". Że niby my do nich jesteśmy? Hipokryzja :/
Janusz1200
Cytat(wookieb @ 2.01.2012, 17:42:01 ) *
Ej a sam używasz słownictwa "DoWCipasy". Że niby my do nich jesteśmy? Hipokryzja :/

Kolega zdaje się jest moderatorem?
Mógłbym prosić o skasowanie mojego konta? (Nie znalazłem tej opcji w Panelu kontrolnym, niestety)
JustHuman4
Niektórzy Polacy są bardzo dziwni worriedsmiley.gif
Niktoś
Nadgorliwość?Nie wiem bo bug-z ang "błąd" szeroko stosowany w informatyce także i w polskim słownictwie,a Bóg robi wielką różnicę.Bez przesady,Panowie,komuś to ugodziło w wiarę,to może dżihad i święta wojna ?Ale jak widząc Pana ostatni post to chyba Pan wypowiedział prywatną wojenkę prosząc o usunięcie konta.
Tak więc może poprosi Pan na innych forach także na tych angielskojęzycznych ,aby nie używali tego słowa, napisać jakąś petycję do krajów anglojęzycznych (aby wymyślili sobie inne słówko), bo godzi to w chrześcijaństwo i w Pańską wiarę ,bo po Pana wypowiedzi tak mam to rozumieć.
A może w ogóle przestanie się Pan parać w informatyce,bo tam tych bug'ów może być sporo ,po co na takie coś patrzeć, to nie po chrześcijańsku.
pedro84
Cytat(Niktoś @ 2.01.2012, 19:07:09 ) *
Tak więc może poprosi Pan na innych forach także na tych angielskojęzycznych ,aby nie używali tego słowa, napisać jakąś petycję do krajów anglojęzycznych (aby wymyślili sobie inne słówko), bo godzi to w chrześcijaństwo i w Pańską wiarę ,bo po Pana wypowiedzi tak mam to rozumieć.

Wiesz, nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu i fanatyzmu religijnego razem wziętych...
by_ikar
Cytat
Kolega zdaje się jest moderatorem?

Bardzo spostrzegawczy jesteś! Szkoda że brak wiedzy i wyobraźni sprawił że walnąłeś taki fanatyczny temat. Wierzyć mi się nie chcę że to już drugi tego typu temat, tyle że tamten koleś uważał ten "bug" za orta.

Janusz1200
Cytat(Niktoś @ 2.01.2012, 19:07:09 ) *
Nadgorliwość?Nie wiem bo bug-z ang "błąd" szeroko stosowany w informatyce także i w polskim słownictwie,a Bóg robi wielką różnicę.Bez przesady,Panowie,komuś to ugodziło w wiarę,to może dżihad i święta wojna ?Ale jak widząc Pana ostatni post to chyba Pan wypowiedział prywatną wojenkę prosząc o usunięcie konta.
A może w ogóle przestanie się Pan parać w informatyce,bo tam tych bug'ów może być sporo ,po co na takie coś patrzeć, to nie po chrześcijańsku.

Jeżeli ktoś uważa, że bug to z angielskiego 'błąd', to jego problem.
Jeżeli ktoś uważa, że słowo 'dowcipas' (dowcip, dowcipny) ma etymologię 'cipa', to jego problem.
Jeżeli kogoś nie razi podśmiewanie z Bożego narodzenia ["Bug się rodzi, moc truchleje" a "Bóg się rodzi, moc truchleje"], to jego problem.

Ja nikogo nie obrażam ani nikogo nie atakuję, proszę jedynie, by skasowano moje konto.

Pozdrawiam i życzę uczestnikom forum wszystkiego najlepszego.
wookieb
Z taką prośbą zwróć się do jednego z administratorów.
Skoro chciałeś tylko usunąć konto to po co zakładałeś temat? PW tak ciężko wysłać?
Niktoś
Cytat

To nie jest niczyj problem,to jest fakt,i to jest Pana problem:
http://pl.wikipedia.org/wiki/B%C5%82%C4%85d_(informatyka) raczej radziłbym się doszkolić.Bo w tej branży słowo znane i powszechnie używane.
pedro84
Prawo jazdy też skasujesz? Tak z ciekawości. Przecież się skrzyżowania, krzyż św. Andrzeja. Naśmiewanie się z symbolu religijnego.

@moderacja - Wybaczcie lekki ot, ale poziom absurdu tego tematu już osiągnął zenit.

Cytat(Janusz1200 @ 2.01.2012, 21:05:06 ) *

A wg. Ciebie co?
JustHuman4
Pan Janusz słyszał tylko o robaku
rafio
Zaiste wielkie przegięcie za które do końca czasu w piekle czy innym limbo smażyć się będziemy. Rozumiem że jak ktoś np. na Facebooku zrobi sobie żart z wiary to kolega odrazu ogłosi bojkot i z nim współpracować nie będzie?

Dante się w grobie przewraca.

Cytat(JustHuman4 @ 2.01.2012, 22:33:34 ) *
Pan Janusz słyszał tylko o robaku

Księdzu Robaku? wink.gif
Fifi209
http://www.youtube.com/watch?v=mIU8l_qPzAQ
Niktoś
Cytat
A wg. Ciebie co?

Trzeba po chrześcijańsku po prostu wybaczyć,bo Pan Janusz traktuje takie porównanie bug===Bóg.Panie Januszu, proszę dać to w if, niech to parser Panu z powodzeniem sparsuje,aby było bez żadnych błędów(bug'ów).Dam nawet przykład
  1. if("bug"==="Bóg"){
  2. echo "Bug jest moim Panem";
  3. }else{
  4. echo "Bóg jest moim Panem,a bug to błąd w żargonie informatycznym";
  5. }

Dla lepszego zrozumienia proszę dać to w pętle i puścić z 10000 razy.

Najlepiej jednak tego nie robić ,bo się okaże że komputer to diabelski wynalazek i mówi nie prawdę.I tyle w temacie.
wookieb
Zamykam. Koniec flame-u.
thek
Widzę, że od roku toczy się spór o logo, którego jestem autorem (tak, ja je zrobiłem). Stworzyłem nawet krótką serię nawiązującą do polskich kolęd w kontekście informatycznym. I nie wszystkie przeszły selekcję z racji mojego dość swobodnego podejścia do tematu. Te i tak jest dość łagodne. "Wśród nocnej ciszy" już tego szczęścia nie miało. Jak dla mnie podejście "wielkich obrońców wiary" i tak jest obłudne. Z jednej strony się oburzają o pierdółkę w stylu wytknięcia podejścia do świąt w sposób wesoły (gdyż taki jest charakter tych świąt), a z drugiej na codzień zachowują się niezgodnie z podstawowymi zasadami wiary.

Te święta mają w ludziach budzić radość i to logo to robi w kontekście informatycznym. Wywołuje uśmiech, ale bez złych skojarzeń. Mogłem walnąć posła w korycie z dopiskiem "W żłobie leży...", ale właśnie to by było "darcie łacha" i do tego w złym guście. Mogłem walnąć gifa z wybuchającą bombą w meczecie i potem tekst "Cicha noc..." - to by była chamska riposta. Nie. Zrobiłem neutralny i wpisujący się w nastrój obrazek nawiązujący do słów "bug" i "moc". Oczywiście już wtedy, rok temu znaleźli się "wielcy poloniści", według których logo miało orta (nawiasem mówiąc, w tym roku też). Nawiązujesz do wyrżynania? W Afryce jedni drugich tną od dawna, ale dopiero niedawno to zauważono. Pamiętasz Hutu i tutsi? A wiesz, że to katoliccy księża wskazywali i wydawali ofiary mordercom? Ludzie myśleli, że się w kościołach schronią... Do dziś wiele z tych kościołów jest rude od krwi. Nawet księża sami do tego rękę przyłożyli wraz z oprawcami naciskając spust lub chlastając maczetą. I wiesz co... Nasz ukochany papież JPII wiedział o tym i za to w Rwandzie nie jest mile wspominany, bo nikogo nie pociągnął do odpowiedzialności, choć nazwiska tych księży są znane i część z nich dosięgła zemsta rodzin pomordowanych. Oczywiście łatwo się śmiać czy oburzać gdy islamscy ekstremiści wołają o zemstę za karykaturę Mahometa. Ale w chwili gdy się nie wie, że odwrotne sytuacje miały i mają miejsce to "święte oburzenie" jest conajmniej nie na miejscu.

I by było jasne, jestem katolikiem z metryki, ale gdy słucham tego chrzanienia z ambon to mi się nóż otwiera. Co innego w sercu, co innego w głowie, co innego na języku - to jest obraz ogółu polskiego kleru. Znam osobiście tylko trzech księży, którzy zasłużyli sobie na mój szacunek. Nowocześni, bez uprzedzeń, potrafiący bronić swoich racji bez zacietrzewienia czy argumentacji "per dogmat", czyli "tak jest i z tym się nie dyskutuje". Mieli jedną cechę wspólną: to byli misjonarze, którzy co roku niemal wyjeżdżali na misje do biednych krajów Azji czy Afryki i tylko na krótki, mniej więcej roczny "urlop" wracali do Polski co jakiś czas. Z nimi mogłem rozmawiać o sprawach wiary. Z polskimi "zaściankowymi katolikami" się nie da. A Ty pretendujesz do tego miana. Koran zabrania tworzenia wizerunków Allaha i Mahometa. Słusznie się oburzają. Dekalog oryginalnie też zabrania tworzenia podobizn Boga. Oczywiście został tak zredagowany, że teraz nie ma wzmianki o tym i posągi świętych czy uosobienia boga, jego wizerunki są obecne w sztuce. Żydzi trzymają się Tory, która też zabrania tego i dlatego nie posiadają wyobrażeń. Ale to oczywiście "obrońcom wiary" umyka. A Islam to wiara, która Jezusa uznaje za jednego z proroków przed Mahometem i jest rozwinięciem o pewne elementy tego, co pierwotnie było podstawą wiary zarówno u Żydów, jak i pierwszych chrześcijan. A że fundamentaliści wypaczyli to w znacznym stopniu, to inna sprawa.

Nadal chcesz się kłócić "co jest uszanowaniem wiary"? Bo od tego trzeba zacząć, że pojęcie wiary i tradycji mylisz tutaj. Ja nawet tradycji nie uraziłem, tylko Twoje jej poczucie. I o to się wszystko w tym temacie rozbija. Słowa kolędy zresztą przypisywane Karpińskiemu pod koniec XVIII w. Tak... Super... Utwór ma 200 lat z małym hakiem, ale jego użycie z drobną zmianą jest atakiem na wiarę katolicką porównywalnym z atakiem bombowym. Czy Ty przeczytałeś to zanim nacisnąłeś "Wyślij"? Moja parafraza słów wcele nie uderza w żaden sposób ani w wiarę, ani w tradycję. Zmieniłem jej interpretację tak, by przyjęła kontekst informatyczny. I w tym znaczeniu została odebrana prawidłowo przez ogół. Oczywiście zawsze znajdzie się margines, który albo nie zrozumie ("błąd ortograficzny"), albo wyprowadzi jakąś nadinterpretację, na którą człowiek spojrzy i nie wie czy śmiać się z powodu tego co czyta (bo to zwyczajnie komedia), czy może płakać, gdy się zreflektuje, że jednak ktoś kto to napisał, naprawdę tak uważa.

Myślę, że dłuższy komentarz nie jest potrzebny. Inteligentni zrozumieją, Ci mniej inteligentni zapewne jedynie przytakną, a psy jak ujadają tak ujadać będą.
nospor
Ciekawe co by było, jakby Janusz1200 usłyszał podczas pracy dwóch adminów:
Cytat
....kill all children....
Pewnie chłopaki by mieli nalot FBI po pięciu minutach....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.