Cytat
W tym wszystkim nie podoba mi się poprostu szastanie łatwymi hasłami, z drugiej strony całkiem dobre narzędzia marketingowe, które przez nieodpowiednie wykorzystanie laików stają się "klasykami" w humorystycznym znaczeniu tego słowa. Rozumiesz o co chodzi?
Ale nikt nie mówił, że jest w tym łatwo. Musisz poświęcić swój czas, w początkowym stadium, to jest ćwiczenie na wytrwałość, ścieranie się z opiniami, "a co to za jakaś piramida?". MLM-ów na polskim rynku jest mnóstwo; w wielu znajdziesz tzw.
bullshit, który nie różni się niczym od innych "produktów", które są w sklepach.
W MLM wszystko opiera się na produkcie i na relacjach. Drugie wynika z pierwszego, a jak nie jesteś przekonany do produktu, to może trzeba poszukać innej firmy? Siedzę jakiś rok w tej branży, bardziej pasywnie i miałem okazję analizować już kilka planów marketingowych. Dobry produkt (produkt = firma) zazwyczaj nie potrzebuje reklamy. No i niczego nie musisz. A niestety, wiele wymaga jakiejś kwoty wjazdowej i wykonania konkretnej transakcji w określonym przedziale czasowym. A najbardziej mnie rozbroił L...ss, w którym - aby się sensownie zaczęło opłacać - trzeba na wjazd wyłożyć 9k zł. Pamiętam, jak pewna dziewczyna tłumaczyła mi kiedyś 2h, o co w tym chodzi, do tej pory nie kumam...

Z takich bardziej znanych na pewno jest FM i znajomi, którzy w tym uczestniczą, nie narzekają. A w moim mieście "grasuje" ktoś na szczeblu menedżerskim. Żeby nie było, w FM nie siedzę, bo na perfumach się nie znam, ale są tacy, którzy to lubią. Z tego, co wiem, to ostatnio poszerzyli ofertę o usługi telekomunikacyjne na infrastrukturze Plusa, głównie na potrzeby własnych przedstawicieli.
Cytat
Jeśli jest coś takiego co byś chwalił, może sam uczestniczysz, podrzuć, chętnie sprawdzę.
Przez ładny rok przyglądałem się Betterware, coś zamówiłem i nawet zadowolony jestem. Od paru miesięcy działam jako przedstawiciel i nie ma jakichś problemów, może daje trochę popalić nietypowy system transakcyjny, ale po przyzwyczajeniu da się po nim poruszać i coś zrobić. Możesz działać dwojako - "pasywnie" - zamawiasz dla siebie i masz 30% tańsze produkty lub/i rozwijać struktury.
Dobry MLM, to taki, który do niczego nie zmusza - chcesz rozwijać, rozwijasz, nie chcesz - nie rozwijasz.
Jeśli chcesz coś na ten temat poczytać, polecam
45-Sekundową Prezentację i
26 historii sukcesu + jedna.
I co mogę jeszcze powiedzieć - opisałem Betterware, bo ze wszystkich go najlepiej znam. Do niczego nie zmuszam, zechcesz, to się sam zainteresujesz; w Google wszystko jest, a jak masz jakieś pytania, pytaj śmiało, tajemnic nie ma.
I zaznaczam na koniec - nikt Ci nie będzie zachwalał MLM, kto nie ma o nim pojęcia. Będą Ci wpajać, że to piramida finansowa, totalny bezsens. Ale się nie dziwię, nieznane, to ludzie uciekają.

Żeby było weselej, na studiach na kierunkach marketingowych o MLM jest tyle, co nic.
Sam poczytaj, przeanalizuj, wypracuj sobie pogląd. [;