Abaddor
12.01.2012, 15:24:55
Witam,
Mam ciekawy problem. Pisze system CMS, i w trakcie obmyślania jego plastyczności wynikł ciekawy problem.
Otóż czasami klienci na jednym hostingu pragną posiadać zainstalowanych 1-2 lub więcej stron, w tym CMSów.
Hosting posiada jedną bazę danych.
Jednym rozwiązaniem jest dodanie do każdej tabeli w bazie danych prefiksu z nazwą projektu, a następnie przy odczycie korzystanie tylko z tabel projektu.
Rozwiązanie proste w implementacji.
Moje pytanie brzmi czy macie jakieś pomysły jak obejść ten problem w inny sposób.
Powtórzę problem. Jak zainstalować w bazie danych kilka takich samych cmsów, z takimi samymi nazwami tabel.
Szukałem czegoś o grupowaniu tabel w mysql, ale nie znalazłem. Wtedy każdy cms korzystałby z jednej grupy tablic.
Pozdrawiam,
Marcin
darko
12.01.2012, 15:29:27
Grupowanie wyników z zapytania kierowanego do dwóch lub więcej tabel jest czymś innym niż myślisz i w żaden sposób nie rozwiązuje Twojego problemu. Jeśli mamy do dyspozycji jedną i tylko jedną bazę danych, to raczej nie ma innego wyjścia i najlepiej dodawać prefixy do tabel dla każdego osobnego projektu. Nie znam innej metody.
Abaddor
12.01.2012, 15:37:08
Nie chodzi mi o grupowanie wyników zapytań itp

A o stworzenie grup, albo kategorii tabel w bazie danych, cos na taki wzór:
Czyli podbazy w bazie, hehe.
GRUPA 1
customers
images
contents
GRUPA 2
customers
images
contents
GRUPA 3
customers
images
contents
Szukam jakiejś alternatwy dla prefiksów.
ShadowD
12.01.2012, 15:45:37
Nie słyszałem nigdy o takim wynalazku, są w zasadzie dwa rozwiązania:
1. Kilka zainstalowanych cms'ów i prefixy
2. System cms mogący działać jako multi (np. wordpres) ;-)
thek
12.01.2012, 16:08:21
A po co w inny sposób? Nie ma sensu wymyślac i cudować, skoro to proste rozwiązanie?
by_ikar
12.01.2012, 16:47:55
W każdej tabeli możesz mieć kolumnę z jakimś identyfikatorem, lub nazwą strony. I do wyszukiwanego wyniku, dołączać do where nazwę tej kolumny, z unikalnym identyfikatorem strony. Zasada podobna do prefixów.
Abaddor
13.01.2012, 10:40:57
Zrobiłem prefiksy

Najlepsze wyjście.
Instalator będzie tworzył tabele z prefiksami takimi jak nazwa projektu.
Dzięki za przemyślenie problemu.
Temat uważam za zamknięty.
Pozdrawiam,
Marcin Kozów
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.