Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Edycja danych w formularzu, <input value="$wartość_z_bazy" ... jak wyczyścić ?.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Elber
Witam,

mam pytanko, zrobiłem formularz do edycji danych z bazy i wszystko jest prawie OK, jedyne co to gdy pobiorę do formularza np. wartość pola telefon czyli <input name="telefon" value="$warosc_z_bazy" /> i jeśli zmienię tą treść która się standardowo pobierze z bazy to jest ok, jedyne co to gdy chcę wyczyścić te pole to w bazie i tak zapisuje się to co na począku było w value ... co zrobić aby ten problem rozwiązać ?smile.gif
artuross
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem: chcesz wyczyścić rekord czy zmienić jego zawartość na inną?
jacobson
moze sprobuj dac warunek if(!$_POST['telefon'] ) $telefon = " "; i updatujac baze updatuj pole telefon na zmienna $telefon
Elber
No właśnie w tym sęk że nie zadziała, gdyż jeżeli przy edycji usunę wartość pola telefon to gdy wysyłam formularz to i tak leci ta wartość która była w value ... dziwne to jest trochę smile.gif Jedyną opcją jest tylko zmiana tego textu co tam jest na inny wtedy działa, ale gdy usunę text z tego inputa to przyjmuje wartość która była na początku w value
jacobson
a pokaz moze odrobine kodu odpowiedzialnego za updatowanie bazy itp
Elber
Tak wygląda input:

<p><input type="text" name="phone" id="phone" maxlength="20" value="'.$test['telefon'].'" /></p>

A tak kwerenda:

mysql_query('UPDATE test SET telefon = "'.$_POST['telefon'].'" WHERE test_id = '.$test_id);
artuross
mi wszystko działa, skoro gdy wartość jest pusta wysyła puste pole to masz problem z bazą danych, może masz not null

1. <?php
  2. echo '<form action="telefon.php" method="post"><input type="text" name="telefon" value="123456789" /><input type="submit" value="OK" /></form>';
  3.  
  4. if ( $_POST['telefon'] == '' )
  5. {
  6. echo 'zero';
  7. }
  8.  
  9. else
  10. {
  11. echo $_POST['telefon'];
  12. }
  13.  
  14. ?>
Elber
OKI dobra biggrin.gif SORY smile.gif mój błąd smile.gif

Tą część kodu pisałem w nocy o 3 i widocznie mój umysł już poprawnie nie myślał smile.gif napisałem if'a który sprawdza czy czy input jest pusty, jak tak to nie updateuje go .... biggrin.gif Już jest OK smile.gif Dzięki za pomoc wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.