Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]kilka formularzy,wiele inputów-jeden plik a wysyłanie do bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
BoomBox20
witam,
mam taki problem,w jednym pliku mam kilka selectów,sporo inputów i checkboxów.Po rozwinięciu "+" są opcję dodatkowe.
I teraz moje pytanie czy to wszystko musi być w jednej formie?Co zrobić gdy nie wszystkie pola są wymagane?Jak to wszystko ma wyglądać?Chcę to wysłać po prostu do bazy mysql.
Niżej link do poglądowego pliku.Nie zwracać na estetykę bo nic jeszcze nie jest poukładane.
Proszę o pomoc i odpowiedz.pozdrawiam

link do kodu
jaslanin
I teraz moje pytanie czy to wszystko musi być w jednej formie?
Jeżeli chcesz ileś tam danych wysłać za jednym zamachem musza być w jednym formularzu <form>

Co zrobić gdy nie wszystkie pola są wymagane?
W bazie danych ustawić te kolumny niewymagane jako NULL, jeżeli by było w tabelki bardzo dużo wierszy gdzie większość kolumn była by wartości NULL to znaczy że dobrze by było podzielić bazę na większą liczbę tabeli.

Jak to wszystko ma wyglądać?Chcę to wysłać po prostu do bazy mysql.
Odbierasz dane przez POST, zapisujesz je do tablicy asocjacyjnej której kolumny odpowiadają kolumną w bazie danych, w PHP tak wszystko ustawiasz by te dane były wprowadzone jak należy tj. w kolumnę data w bazie danych umieścić np. datę dodania, w tytule z kolei tytuł itd., czasami trzeba wykorzystać więcej tabel, więc i więcej tablic się przyda. Potem te dane z tablicy umieszczasz w zapytaniu SQL i je wykonujesz. Umieszczanie tablicy w zapytaniu SQL możesz sobie ułatwić albo pisząc coś własnego albo używając jakiegoś systemu DAL, ORM np. doctrine itp. Nie za bardzo umie to opisać ale po prostu musisz pokierować, przeprowadzić dane z $_POST czy $_GET do bazy danych tak by bezproblemowo i sensownie uzupełniły bazę danych.

Dodatkowo zauważyłem że robisz coś takiego:

1. mysql_query("INSERT INTO autoo (ktore) VALUES ('$sam')");

np. http://it.dth.pl/insert-into-kurs-jezyka-sql-mysql-cz-3/

tabela autoo może zawierać więcej kolumn niż tylko ktore np. cenę wielkość itd. i możesz je wszystkei wstawić jednym zapytaniem INSERT

Sam formularz możesz to podzielić na kila stron, lub kroków dodawania. Możesz użyć np. include by podzielić na mniejsze pliki tematyczne lub użyć jakiegoś frameworka MVC i skorzystać z zalet widoków

Ogólnie nie mogę Ci wiele doradzić poza przeczytaniem czegoś o programowaniu PHP i mySQL. żebyś bardziej zrozumiał o co chodzi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.