Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skrypt z obsługą MySQL nie działa u jednego użytkownika
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
maciekp
Dzień dobry,

piszę z bardzo dla mnie skomplikowanym problemem. Może mimo pewnej dziwaczności stosowanych przeze mnie rozwiązań ktoś będzie mi w stanie coś poradzić.
Udostępniam słownik on-line z autorską bazą haseł. Jako że od wielu lat ją sam rozbudowuję, dodałem już dość dawno temu na stronie funkcję proponowania haseł, których brakuje w bazie. Wszystko oparte jest na najprostszych funkcjach obsługi bazy MySQL. Od niedawna każdy użytkownik, jeśli chce, może się uwierzytelnić tzn. "zarejestrować" z unikalnym nickiem. Nicki wraz z hasłami oraz e-mailami (funkcja przypomnienia hasła) są zaposywane w odrębnej tabeli w bazie. Skrypt tylko sprawdza, czy nie użyto nicku zarejestrowanego, a jeśli użyto, weryfikuje hasło. Najprostsza możliwa funkcja, bez sesji, bez szyfrowania. Pełna amatorszczyzna, ale i dane nie są w żaden sposób "newralgiczne", żeby trzeba je było szczególnie chronić, a ważne, że działa.

Pewien bardzo aktywny użytkownik wczoraj napisał mi maila, że od przedwczoraj nie może dodać haseł. Nie wyświetla mu się strona z podziękowaniem za propozycję hasła, która jednocześnie zawierała wszystkie funkcje dodania hasła do bazy, jak i zweryfikowania użytkownika. Nie może też dodać komentarza do propozycji hasła (propozycje są wyświetlane na oddzielnej stronie, komentowanie polega na zaktualizowaniu rekordu z propozycją, jest kolumna na komentarze).
Jest to dla mnie zadziwiające, bo inni użytkownicy mogą nadal bez przeszkód dodawać propozycję - ankiety nie robiłem, ale widzę nowe hasła. Ponadto, sam z poziomu strony dodawałem testową propozycję z użyciem jego danych uwierzytelnienia i wszystko działa bezproblemowo. Pisze mi, że próbował dodawać propozycje / komentować dotychczasowe z czterech komputerów, zarówno z FF, jak i IE.
Czy istnieje jakieś wyjaśnienie tego fenomenu?...
erix
Pokaż logi.
maciekp
Dostępu do nich nie mam. Natomiast koleś napisał mi, że rekordy nie dodają się gdy zawierają "ó"... Dodałem nieco na oślep (jestem totalnym amatorem, nie mam niestety czasu na naukę teorii) "mysql_query("SET NAMES 'utf8'");", bo jakoś brakowało akurat w kodzie tej strony. I jakoś działa... Dziękuję za odpowiedź.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.