Dzień dobry,
piszę z bardzo dla mnie skomplikowanym problemem. Może mimo pewnej dziwaczności stosowanych przeze mnie rozwiązań ktoś będzie mi w stanie coś poradzić.
Udostępniam słownik on-line z autorską bazą haseł. Jako że od wielu lat ją sam rozbudowuję, dodałem już dość dawno temu na stronie funkcję proponowania haseł, których brakuje w bazie. Wszystko oparte jest na najprostszych funkcjach obsługi bazy MySQL. Od niedawna każdy użytkownik, jeśli chce, może się uwierzytelnić tzn. "zarejestrować" z unikalnym nickiem. Nicki wraz z hasłami oraz e-mailami (funkcja przypomnienia hasła) są zaposywane w odrębnej tabeli w bazie. Skrypt tylko sprawdza, czy nie użyto nicku zarejestrowanego, a jeśli użyto, weryfikuje hasło. Najprostsza możliwa funkcja, bez sesji, bez szyfrowania. Pełna amatorszczyzna, ale i dane nie są w żaden sposób "newralgiczne", żeby trzeba je było szczególnie chronić, a ważne, że działa.
Pewien bardzo aktywny użytkownik wczoraj napisał mi maila, że od przedwczoraj nie może dodać haseł. Nie wyświetla mu się strona z podziękowaniem za propozycję hasła, która jednocześnie zawierała wszystkie funkcje dodania hasła do bazy, jak i zweryfikowania użytkownika. Nie może też dodać komentarza do propozycji hasła (propozycje są wyświetlane na oddzielnej stronie, komentowanie polega na zaktualizowaniu rekordu z propozycją, jest kolumna na komentarze).
Jest to dla mnie zadziwiające, bo inni użytkownicy mogą nadal bez przeszkód dodawać propozycję - ankiety nie robiłem, ale widzę nowe hasła. Ponadto, sam z poziomu strony dodawałem testową propozycję z użyciem jego danych uwierzytelnienia i wszystko działa bezproblemowo. Pisze mi, że próbował dodawać propozycje / komentować dotychczasowe z czterech komputerów, zarówno z FF, jak i IE.
Czy istnieje jakieś wyjaśnienie tego fenomenu?...