[code]
/*
### Ogólne zasady:
##### Skrypt zapisuje w tabeli SESJE wszytkie wejscia na strone czyli tworzy sesje zarowno dla osob zalogowanych jak i tez dla gosci
1. jak dana osoba wejdzie na strone to sprawdzamy czy istnieje ciastko
jesli TAK{
sprawdzamy dane z ciastka z danymi w tabeli USERS i LOGUJEMY automatycznie
jesli NIE{
tworzymy SESJE_GOSC
}
jesli GOSC sie zaloguje to po sprawdzeniu loginu i hasla niszczymy sesje GOSC i tworzymy sesje USER ----- i tu mam wlasnie problem bo nie wiem jak to zrobic
*/
[code]
Narazie napisalem nastepujace funkcje:
<? function checkPass($login, $password) { $query=\"SELECT login, password, grupa FROM users WHERE login='$login' and password='$password'\"; return $row; } return false; } //jesli login i haslo sie zgadza to: tworzymy sesje uzytkownika oraz robimy updata
danych w jego tabeli (LAST_LOGIN); //Oraz robimy cos z wczesniej utworzona SESJA GOSC function tworz_sesje_user($row) { $_SESSION[\"login\"]=$row[\"id\"]; $_SESSION[\"id\"]=$row[\"login\"]; $_SESSION[\"grupa\"]=$row[\"grupa\"]; $query=\"UPDATE users SET last_login='$timestamp' WHERE id='\".$_SESSION[\"login\"].\"' \"; $query=\"INSERT INTO sesje VALUES (0, '$sid', '$timestamp', '\".$_SESSION[\"login\"].\"','\".$_SESSION[\"grupa\"].\"','$ip')\"; if( $_POST['ciacho'] ) { } return true; } //jesli uzytkonik nie ma ciastak i sie jeszcze nie zalogowal function tworz_sesje_gosc() { $_SESSION[\"grupa\"]='0'; $query=\"INSERT INTO sesje VALUES (0, '$sid', '$timestamp','Go¶ć','0','$ip')\"; return true; } ?>
Prosze o pomoc, bo nie wiem co zrobic z ta SESJA GOSCIA jak on sie juz zaloguje oraz nie wiem jak rozwiazac sprawe CIASTECZKA (gdy ono istnieje) --> tzn. co w nim przechowywac oraz czy pisac do LOGOWANIA z CIASTECZKA inna funkcje czy mozna wykorzystac FUNKCJE tworz_sesje_user ->> oczywiscie chyba musi ona zostac jakos zmodyfikowana.
Oraz jeszze jedna sprawa w tym temacie:
-nie wiem jak rozwiazac funkcje ktora bedzie uzywana za kazdym uruchomieniem strony w moim serwisie -> i ktora ma za zadanie robic update czasu istniejacej SESJI czy to uzytkownika czy to goscia, oraz ma kasowac wszytkie sesje ktore sa starsze niz 5 minut.