Witam, od niedawna zacząłem bardziej interesować się PHP i MySQL. Chiałbym zrobć taką mini baze zawoników (piłka nożna). W phpMyAdmin dodałem baze:
bpl i tabele
zawodnik. Mam gotowy formularz:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8">
<h1>Nowy gracz do bazy.
</h1>
<form action="wstaw.php" method="post"> <tr><td>Imię
</td><td><input type="text" name="imie" maxlenght="20" size="20"</td></tr> <tr><td>Nazwisko
</td><td><input type="text" name="nazwisko" maxlenght="20" size="20"</td></tr> <tr><td>Klub
</td><td><input type="text" name="klub" maxlenght="30" size="20"</td></tr> <tr><td>Narodowość
</td><td><input type="text" name="narodowosc" maxlenght="20" size="20"</td></tr> <tr><td>Data urodzenia
</td><td><input type="text" name="dataur" maxlenght="20" size="20"</td></tr> <tr><td>Pozycja
</td><td><input type="text" name="pozycja" maxlenght="20" size="20"</td></tr> <tr><td>Preferowana noga
</td><td><input type="text" name="noga" maxlenght="20" size="20"</td></tr> <tr><td>Wzrost
</td><td><input type="text" name="wzrost" maxlenght="20" size="20"</td></tr> <tr><td>Waga
</td><td><input type="text" name="waga" maxlenght="20" size="20"</td></tr>
I skrypcik:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8">
<html>
<head>
<title>Dodawanie zawodnika do bazy - wyniki</title>
</head>
<body>
<h1>Dodawanie zawodnika do bazy - wyniki</h1>
<?php
//krotkie nazwy zmiennych
$imie=$_POST['imie'];
$nazwisko=$_POST['nazwisko'];
$klub=$_POST['klub'];
$narodowosc=$_POST['narodowosc'];
$dataur=$_POST['dataur'];
$pozycja=$_POST['pozycja'];
$noga=$_POST['noga'];
$wzrost=$_POST['wzrost'];
$waga=$_POST['waga'];
if (!$imie || !$nazwisko || !$klub || !$narodowosc || !$dataur || !$pozycja || !$noga || !$wzrost || !$waga) {
echo "Nie podano wszystkich potrzebnych danych.<br />" ."Wróć do poprzedniej strony i spróbuj ponownie.";
}
}
@ $db = new mysqli('localhost', 'root', 'hasło', 'bpl');
if (mysqli_connect_errno()) {
echo "Błąd: : Połączenie z bazą nie powiodło sie. Spróbuj jeszcze raz."; }
$zapytanie = "insert into zawodnik values ('".$imie."', '".$nazwisko."', '".$klub."', '".$narodowosc."', '".$dataur."', '".$pozycja."', '".$wzrost."', '".$waga."')";
$wynik = $db->query($zapytanie);
if ($wynik) {
echo $db->affected_rows." Gracz zapisany do bazy."; } else {
echo "Wystąpił błąd. Gracz nie został zapisany do bazy."; }
$db->close();
?>
</body>
</html>
Po wypełnieniu formularza wyskakuje mi wiadomość że "Wystąpił błąd. Gracz nie został zapisany do bazy." to co ja podałem. W czym tkwi problem?
Fotka z bazy:

Messiego dodałem sam ręcznie.