Mam taki formularz kontaktowy, skrypt mam z internetu lekko go przerobiłem i wszystko mi działa OK. Teraz chciałem dorobic zeby tylko pierwsze trzy pola byly obowiazkowe, a pole "Informacje dodatkowe" dowolne. W tej chwili działa formularz jedynie jak wypelnie wszystkie cztery pola. Sam kombinuje juz 2 dzien, ale nie daje sobie rady. Dodam ze moja znajomosc php jest bardzo ograniczona.
Prosze o pomoc
<?php // wyświetlamy formularz echo "<table border='0'><form method='post'> <tr> <td><input type='text' name='kurs' class='mass' value='".$_POST['kurs']."'></td> </tr> <tr> <td><input type='text' name='termin' class='mass' value='".$_POST['termin']."'></td> </tr> <tr> <td><input type='text' name='email' class='mass' value='".$_POST['email']."'></td> </tr> <tr> <td><input type='text' name='uwaga' class='mass' value='".$_POST['uwaga']."'></td> </tr> </table> <table border='0'> <tr> <td> <p><input type='submit' name='submit' value='.' class='input1'></p> </td> </tr> </table> <tr> <td><span style='color:#fff; font-size:13px; margin:0 0 0 4px;'>Wypełnij wszystkie pola formularza!</span></td> <td>"; // lub w przypadku nie wypełnienia formularza do końca echo " </td> </tr> </table>"; } // wyświetlamy formularz echo "<form action='index.php' method='post'> <p><input type='text' name='kurs' class='mass' value='Wpisz imię i nazwisko'></input></p> <p><input type='text' name='termin' class='mass' value='Wpisz adres e-mail'></input></p> <p><input type='text' name='email' class='mass' value='Wpisz numer telefonu'></input></p> <p><input type='text' name='uwaga' class='mass' value='Informacje dodatkowe'></input></p> <table border='0'> <tr> <td> <p><input type='submit' name='submit' value='.' class='input1'></input></p> </td> </tr> </table></form>"; } // sprawdzamy, czy zmienne przesłane z formularza nie są puste // jeżeli powyższy warunek jest spełniony tworzona jest wiadomość // zmienna $message zawiera treść wiadomości $message = "Imię i nazwisko: $_POST[kurs] <br>e-mail: $_POST[termin] <br>Numer telefonu: $_POST[email] <br>Informacje dodatkowe: $_POST[uwaga] "; // zmienna $header zawiera przede wszystkim adres zwrotny $header = "From: $_POST[kurs] <$_POST[email]> $from Reply-to: $from MIME-Version: 1.0 Content-type: text/html; charset=UTF-8"; // funkcja mail() za pomocą której wiadomość zostanie wysłana // wyświetlenie komunikatu w przypadku powodzenia echo "<div <span style='color:#fff; font-size:13px; margin:35px 0 0 3px;'>Wiadomość została wysłana poprawnie!</div>"; } ?>
Pozdrawiam